Γόνιμο έδαφος για τη συνεργασία επιχειρήσεων από την Ελλάδα και τα ΗΑΕ αποδείχθηκε η 86η ΔΕΘ

«Πόλο έλξης αποτέλεσε το περίπτερο 13 της τιμώμενης χώρας, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, που ήταν διαρκώς ασφυκτικά γεμάτο τόσο από απλούς επισκέπτες που παρακολουθούσαν ενθουσιασμένοι το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, όσο και από επιχειρηματίες που διερευνούσαν πεδία συνεργασίας με τις 65 επιχειρήσεις και φορείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα των ΗΑΕ. Μάλιστα, ο αριθμός των επιχειρηματικών ραντεβού μεταξύ αραβικών και ελληνικών επιχειρήσεων ξεπέρασε τα 1.000, με τη συμβολή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ). Πολλές εκ των συναντήσεων πραγματοποιήθηκαν εκτός του αρχικού προγράμματος, καταδεικνύοντας το μεγάλο ενδιαφέρον για επιχειρηματικές επαφές. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας συνάφθηκαν και πολλές συνεργασίες με ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις» σύμφωνα με την ΔΕΘ.
Οι εταιρείες των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που συμμετείχαν στην 86 η ΔΕΘ προήλθαν από τους κλάδους διαχείρισης επενδύσεων, ενέργειας, τροφίμων-ποτών, άμυνας, διαστημικής τεχνολογίας, τουρισμού, ναυτιλιακών, real estate κα. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο υπουργός Οικονομίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Abdulla bin Touq Al Mari. Πλούσιο ήταν και το πρόγραμμα παράλληλων εκδηλώσεων της τιμώμενης χώρας, με παραδοσιακούς χορούς, τοπική γαστρονομία και παρουσίαση ιερακοθηρίας.
Αθρόα ήταν, κατά τους διοργανωτές, η προσέλευση και στο Επετειακό Αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, «που εντυπωσίασε με τη διαδραστικότητα και τον πλούτο των εκθεμάτων. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι εκδηλώσεις συγκίνησης από ανθρώπους που βρέθηκαν στο περίπτερο 6». Η πρώτη θεματική του αφιερώματος ήταν το οπτικοακουστικό αφιέρωμα «ΑΙΩΝ... εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω», που διοργάνωσε η ΔΕΘ-Helexpo σε συνεργασία με την ΚΕΔΕ. Υπεύθυνος για την ιστορική επιμέλεια και τη συλλογή του αρχειακού υλικού ήταν ο αναπληρωτής καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Βλάσης Βλασίδης, η πρωτότυπη μουσική σύνθεση ανήκε στον συνθέτη, Γιάννο Αιόλου, ενώ η επιμέλεια-σκηνοθεσία-τεχνική σύνθεση ήταν της N-CODE ΕΠΕ Οπτικοακουστικές Παραγωγές. Η δε ιδέα και η παραγωγή ήταν της ΔΕΘ-Helexpo. Στη δεύτερη ενότητα του αφιερώματος αναπτύχθηκε η περιοδική έκθεση του Δήμου Θεσσαλονίκης με τίτλο «1922-2022: κύματα προσφυγιάς, κράματα μνήμης». Η μελέτη του υλικού της έκθεσης στηρίχθηκε σε μια πολυμελή, διεπιστημονική αλληλεπίδραση μουσειολόγων, έγκριτων ιστορικών και εξωτερικών συντελεστών.
Μεγάλη επισκεψιμότητα καταγράφηκε και στα εννέα θεματικά αφιερώματα της 86ης ΔΕΘ, ενώ σημαντική «πινελιά» στη φετινή διοργάνωση ήταν οι συναυλίες, που επέστρεψαν δυναμικά, μετά το υποχρεωτικό διάλειμμα λόγω της πανδημίας και των καραντινών.
Αλ.Γ
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.