Άλαν Γκούντμαν: Με τη συνεργασία ΑΕΙ ΗΠΑ-ΕΛΛΑΔΑΣ να προκύψουν θεσμικά αποτελέσματα και προγράμματα σπουδών

Τα προσδοκώμενα οφέλη από την εμβάθυνση της συνεργασίας Ελλάδας -ΗΠΑ στον τομέα της εκπαίδευσης και συγκεκριμένα μέσα από το πρόγραμμα συνεργασίας κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων με τα ελληνικά ΑΕΙ ανέπτυξε ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης των ΗΠΑ (Institute of International Education / IIE) 'Αλαν Γκούντμαν, μιλώντας στο συνέδριο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues 2022» (TFTD), που διοργάνωσε σε υβριδική μορφή, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με σκοπό την ανάδειξη της δυναμικής της Βορείου Ελλάδος σε πυλώνα συνεργασίας, ανάπτυξης και καινοτομίας.
Απαντώντας στα ερωτήματα που του έθεσε ο πρόεδρος του Ελληνο-αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, ο κ. Γκούντμαν εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι τόσο για τα ελληνικά όσα και τα αμερικανικά πανεπιστήμια, στόχος είναι μία αμφίδρομη συνεργασία, που θα λειτουργήσει ωφέλιμα σε αμοιβαίο επίπεδο και σε βάθος χρόνου.
Αναφερόμενος στις επαφές της αντιπροσωπείας διευθυντικών στελεχών τριάντα αμερικανικών πανεπιστημίων με πρυτάνεις ελληνικών ΑΕΙ και την προοπτική κοινών προγραμμάτων σπουδών ο κ. Γκούντμαν επισήμανε ότι μέσα από την πρωτοβουλία αυτή η χώρα του επαναπροσδιορίζει την εικόνα που έχει για την Ελλάδα «την ανακαλύπτει ξανά, όχι μόνο ως μία χώρα της σπουδαίας αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και ως μια χώρα, που ενδιαφέρεται για την εξέλιξη, την ανάπτυξη, την καινοτομία και τη συνεργασία μεταξύ των ιδρυμάτων των δύο χωρών», σημειώνοντας πως στην κατεύθυνση αυτή «βοήθησε πολύ η πρόσφατη παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ».
Σε ό,τι αφορά τους στόχους της σύμπραξης των πανεπιστημίων ΗΠΑ και Ελλάδας ο κ. Γκούντμαν ανέφερε πως αφορούν την προώθηση μίας θεσμικής συνεργασίας σε επίπεδο ιδρυμάτων, που, όπως εξήγησε «είναι κάτι πολύ διαφορετικό από τη συνεργασία που μπορεί να έχουν σε προσωπικό επίπεδο κάποιοι καθηγητές, κάποια κοινά μαθήματα που μπορεί να κάνουν». «Εδώ μας ενδιαφέρουν οι θεσμικές ιδρυματικές σχέσεις, στόχος του προγράμματος είναι να κλείσουν οι συναντήσεις των αντιπροσωπειών με συγκεκριμένες θεσμικές συνεργασίες , με τριετή, τετραετή, πενταετή προγράμματα», υπογράμμισε.
Μιλώντας, εξάλλου, για την πρωτοβουλία Fulbright, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα των διεθνών προγραμμάτων εκπαιδευτικών ανταλλαγών των Ηνωμένων Πολιτειών ο κ. Γκούντμαν ανέφερε πως «είμαστε σε 33 διαφορετικές χώρες με 600 άτομα προσωπικό και έχουμε περίπου 20000 φοιτητές και ερευνητές από όλον τον κόσμο, που προσπαθούν να πάρουν κάποια εκπαίδευση με κάποια υποτροφία».
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τους ανθρώπους, είτε είναι νέοι φοιτητές, είτε πετυχημένοι καθηγητές και ερευνητές να κάνουν διασυνδέσεις μέσω αυτής της εμπειρίας, να γνωρίσουν πώς σκέφτεται ο υπόλοιπος κόσμος πώς κάνει έρευνα, πώς διδάσκει», τόνισε, εξηγώντας πως «κάποιος φοιτητής που είχε εμπειρία στο εξωτερικό παρατηρούμε ότι θα επιστρέψει και θα έχει υψηλότερους βαθμούς, θα τελειώσει τις σπουδές σε συντομότερο χρόνο».
Ερωτηθείς για την προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας του Ινστιτούτου Διεθνούς Εκπαίδευσης των ΗΠΑ με τον ευρωπαϊκό θεσμό κινητικότητας στην εκπαίδευση Erasmus+ ο κ.Γκούντμαν αναφέρθηκε στα σύνθετα γραφειοκρατικά ζητήματα που διέπουν τις διαδικασίες των θεσμών, σημειώνοντας πως «θα ήταν πιο εύκολο και γρήγορο να συνεργαστούμε μέσω του διακυβερνητικού φόρουμ G7», αλλά και στις προκλήσεις όπου υπάρχει ανάγκη για κοινή δράση, όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις της στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας».
Μιλώντας για την ανώτατη εκπαίδευση στις ΗΠΑ σημείωσε πως η χώρα «είναι ένα μη σύνηθες παράδειγμα διότι η εκπαίδευση δεν είναι κυβερνητική ή ομοσπονδιακή ευθύνη [...] και ιδρύθηκαν πολλά κολέγια, πανεπιστήμια, κάποια εκ των οποίων ρυθμίζονται από συγκεκριμένες Πολιτείες και άλλα είναι αμιγώς ιδιωτικά».
«Έχουμε περίπου 4000 πιστοποιημένα κολέγια και πανεπιστήμια και αυτό μας κάνει μοναδικούς, σημαίνει ότι αν κάποιος διεθνής φοιτητής έλθει στις ΗΠΑ έχει πολλές επιλογές,[...] Η ποιότητα, οι πολλές ευκαιρίες που παρέχονται , κάνουν αυτή τη χώρα ιδιαίτερη εκπαιδευτικά», επισήμανε.
Σμαρώ Αβραμίδου
*Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι media partner του TFTD 2022.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.