Αγγ. Συρίγος: Γέφυρες για το brain gain δημιουργεί το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ

Σε ένα πανεπιστήμιο ανοιχτό σε πολλά και διαφορετικά συστήματα, με τη δυνατότητα να ελίσσεται μέσα στον κόσμο, στοχεύει το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας «Νέοι Ορίζοντες στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα», τόνισε ο αρμόδιος για την Ανώτατη Εκπαίδευση υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, 'Αγγελος Συρίγος, μιλώντας στο συνέδριο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues 2022» (TFTD), που διοργανώνει, σε υβριδική μορφή, το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, με σκοπό την ανάδειξη της δυναμικής της Βορείου Ελλάδος σε πυλώνα συνεργασίας, ανάπτυξης και καινοτομίας.
«Ανοίγουμε τον χώρο. Ανοίγουμε τη δυνατότητα τα εργαστήρια των ΑΕΙ να διασυνδεθούν με την αγορά εργασίας, να προσφέρουν υπηρεσίες», είπε ο κ. Συρίγος, σημειώνοντας, ότι στο «νέο νομοσχέδιο έχουμε μια σειρά από θέματα που σχετίζονται με θεσμικά εργαλεία για την έρευνα με πιο βασικό τον εκσυγχρονισμό των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας για την υποστήριξη της ερευνητικής δραστηριότητας των μελών ΔΕΠ με στόχο τη μείωση της γραφειοκρατίας κατά τη διαχείριση ερευνητικών έργων».
Απαντώντας στα ερωτήματα που έθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης- Καινοτομίας- Επιχειρηματικότητας του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Λίτσα Παναγιωτοπούλου, σχετικά με τη σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας, τις σύγχρονες επαγγελματικές δεξιότητες που είναι αναγκαίες, αλλά και την στρατηγική για την επιστροφή επιστημόνων που είχαν φύγει στο εξωτερικό (brain gain), ο κ. Συρίγος, επισήμανε, πως «το κρίσιμο είναι πως θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε να γυρίσουν πίσω δημιουργώντας τις γέφυρες». Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, πως στο νομοσχέδιο που θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή δημιουργείται το πλαίσιο για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού που παρέχει ερευνητικό και διδακτικό έργο, μέσω της δημιουργίας νέων επιλογών απασχόλησης για Επισκέπτες Καθηγητές, Επισκέπτες Ερευνητές, Ερευνητές επί θητεία, Συνεργαζόμενους Καθηγητές, Εντεταλμένους Διδάσκοντες, τη σύσταση θέσεων για ερευνητές που λαμβάνουν χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (European Research Council/ERC) με στόχο την αναβάθμιση του παραγόμενου διδακτικού και ερευνητικού έργου από τις ακαδημαϊκές μονάδες και τις λοιπές ερευνητικές και ακαδημαϊκές δομές των ΑΕΙ και την ανάπτυξη συνεργασιών με φορείς της αλλοδαπής.
«Δεν περιμένουμε κάποιος που ακολουθεί μία πετυχημένη πορεία στο εξωτερικό να έλθει στην Ελλάδα να ριχτεί στα βαθειά νερά», είπε ο υφυπουργός, εξηγώντας ότι μέσα από το νέο θεσμικό πλαίσιο «θα μπορεί να αποκτήσει επαφές, να γνωρίσει πώς λειτουργεί το ελληνικό πανεπιστήμιο, θα έχει τη δυνατότητα να έλθει ως έξι μήνες, να κάνει τριετές πρόγραμμα ως επισκέπτης καθηγητής ή επισκέπτης ερευνητής [...] και αυτές είναι οι λεγόμενες γέφυρες».
Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων, ο υφυπουργός, παρέπεμψε στον νόμο που έχει ψηφιστεί για την ίδρυση και λειτουργία των εταιρειών- τεχνοβλαστών (spin-off), «ώστε να μπορούν τα πανεπιστήμια να εκμεταλλευτούν τα ερευνητικά τους αποτελέσματα», αλλά και στις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που αφορούν την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών, τη διασύνδεση των φοιτητών με την αγορά εργασίας και υποστήριξη για την ίδρυση νεοφυών επιχειρήσεων φοιτητών (start-ups), αλλά και τα βιομηχανικά διδακτορικά όπου «ένας ερευνητής θα χρηματοδοτείται από το δημόσιο μέσω προγράμματος και από μία εταιρεία και θα έχουμε διδακτορικό στον τομέα της εφαρμοσμένης επιστήμης».
«Δεν έχουμε κουλτούρα να δουλεύουμε ομαδικά. Με το παρόν νομοσχέδιο μας ανοίγεται η δυνατότητα και να μάθουμε να δουλεύουμε ομαδικά, αλλά και περιπτώσεις μεμονωμένων ανθρώπων με ιδιαίτερες ικανότητες να μπορούν να συνεχίσουν αυτή την πορεία», κατέληξε ο υφυπουργός.
Σ.Α.
*Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι media partner του TFTD 2022
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.