Thessaloniki Future Thinking Dialogues

To 1o  «Thessaloniki Future Thinking Dialogues», διοργανώθηκε στις 1 & 2 Ιουνίου, στη Θεσσαλονίκη από το οποίο προέκυψαν σημαντικά συμπεράσματα για την δυναμική των τοπικών κοινωνιών ως πυλώνες συνεργασίας, ανταγωνιστικότητας, ανάπτυξης και καινοτομίας. Στο διήμερο συνέδριο αναδείχθηκαν όλες οι εξελίξεις για τις τοπικές κοινωνίες και τον καθοριστικό ρόλο που κατέχουν για την νέα πραγματικότητα των συνεργειών με έμφαση στην τεχνολογία, την ανάπτυξη και την καινοτομία. Τα οφέλη που προσφέρονται στη βάση του οικοσυστήματος,  τα πλεονεκτήματα για την τοπική κοινωνία και η δημιουργία ενός οδικού χάρτη ευρύτερου μετασχηματισμού. Εξέχουσες προσωπικότητες, με παγκόσμιο κύρος, από τον πολιτικό, οικονομικό, επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό κόσμο, επεσήμαναν ότι οι περιοχές καινοτομίας ανοίγουν τον δρόμο για νέες ευκαιρίες και ευνοούν την προσέλκυση ταλέντου, την ανταλλαγή γνώσης και ιδεών καθώς και την ανάπτυξη νέων λύσεων. Συμφώνησαν ότι η Θεσσαλονίκη έχει εξελιχθεί σε ένα οικοσύστημα τεχνολογίας και καινοτομίας, το οποίο έχει γίνει ελκυστικός επενδυτικός προορισμός από σημαντικές επιχειρήσεις και πως αποτελεί το "next big thing" στην παγκόσμια σκηνή καινοτομίας. 

Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νικόλαος Μπακατσέλος, δήλωσε: «O νεοσύστατος θεσμός TFTD, στη Θεσσαλονίκη  αναμένεται να αποτελέσει μια πλατφόρμα γόνιμου προβληματισμού και στοχευμένων συζητήσεων, πάνω σε σημαντικά θέματα που διαμορφώνουν τάσεις και δυναμικές για ένα μέλλον και κατ' επέκταση κόσμο, στα πλαίσια μιας ουσιαστικής και βιώσιμης ανάπτυξης. Πέρα από την αρτιότητα της διοργάνωσης, σημασία έχει και ο αντίκτυπος στο οικοσύστημα, στο οποίο απευθύνεται, με στόχευση τα επιτυχημένα Innovation Districts. Τοπική ηγεσία, περιφερειακό οικοσύστημα εκπαίδευσης, έρευνα, καινοτομία, τοπικές επιχειρήσεις, ιδιώτες επενδυτές ενώνονται σε έναν κοινό οδικό χάρτη. Ενώνονται σε ένα νέο περιβάλλον ανθρωποκεντρικής μάθησης, μέσα από την ανάδειξη του ταλέντου και τη δημιουργία αξίας που συνδέει την κοινωνία με την επιχειρηματικότητα, την προοπτική για το μέλλον».

Ο Γενικός Διευθυντής του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Ηλίας Σπυρτούνιας, στην τοποθέτησή του ανέφερε: «Ζούμε σε έναν δραστικά και γρήγορα μεταβαλλόμενο κόσμο, στον οποίο καλούμαστε όλοι να προσαρμοστούμε και να λειτουργούμε γρηγορότερα κι αποτελεσματικότερα. Ένας κόσμος, όπου αναδύονται συνεχώς πολλές προκλήσεις, που απαιτούν λύσεις και αποτελεσματική αντιμετώπιση. Η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν καταλυτικά να βοηθήσουν τον κόσμο να ξεπεράσει πολλές από τις υπάρχουσες προκλήσεις και να επιτύχει σε τομείς όπου άλλες πολιτικές και δράσεις έχουν αποτύχει, όπως η αντιμετώπιση της φτώχειας, των ανισοτήτων και της υγείας».

Από την πλευρά του ο Αμερικανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Geoffrey R. Pyatt, σημείωσε: «Η οικονομία των ΗΠΑ θα είναι ο κύριος μοχλός της διεθνούς ανάπτυξης το 2021. Αντίστοιχα, η Ελλάδα χάρη στην έξυπνη, βασισμένη στην επιστήμη πολιτική που ακολούθησε στην πανδημία, είναι έτοιμη να αναδυθεί ισχυρότερη από τους περισσότερους από το παγκόσμιο σοκ της Covid-19. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει μια προφανής ευκαιρία να έρθουν ακόμη εγγύτερα οι οικονομίες των δύο χωρών. Η Θεσσαλονίκη αναμένεται να παίξει κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε θέματα καινοτομίας και τεχνολογίας, ενώ σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη των αμερικανικών επενδύσεων στη χώρα μας παίζει το εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό της Ελλάδας. Είναι μια πολύ συναρπαστική στιγμή για όλα αυτά και είναι λογικό να αναμένει κανείς ότι αυτό το τμήμα της ελληνικής οικονομίας θα συνεχίσει να αναπτύσσεται. Ενδεικτικό είναι πως η προτεραιότητα που έχει δώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στις επενδύσεις στους τομείς της τεχνολογίας και της ψηφιακής πρόσβασης ταιριάζει εξαιρετικά με τις προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης».

Ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Καφάτος, στην τοποθέτησή του, με την οποία ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες του διήμερου συνεδρίου, δήλωσε: «Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε πρωτοποριακές ιδέες, σκέψεις και βέλτιστες πρακτικές από πόλεις του εξωτερικού, αναφορικά με τον κρίσιμο ρόλο της καινοτομίας και του ταλέντου σε ένα κόσμο που αλλάζει και για το όραμα για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κόμβο γνώσης και καινοτομίας. Μία πόλη, που θα επιτυγχάνει βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη με άξονα την καινοτομία, θα προσφέρει αφθονία ευκαιριών για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη, θα αναπτύσσει και θα προσελκύει το κορυφαίο και καλύτερα καταρτισμένο ταλέντο, θα φιλοξενεί αρμονικά μεγάλες εταιρείες και start-ups, κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα διεθνούς επιπέδου, θα παρουσιάζει ένα ζωντανό και σύγχρονο αστικό περιβάλλον, με ανοιχτή νοοτροπία, και εξαιρετική ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα».

 

NEWS ROOM
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ