Περιοχές καινοτομίας με δημιουργική εξειδίκευση…

Έχοντας ολοκληρώσει τις εργασίες ενός συνεδρίου, στο πλαίσιο των Future Thinking Dialogues, το οποίο μας έδωσε μια συνολική οπτική στην έννοια των innovation districts, μπορούμε με μεγαλύτερη άνεση και γνώση να προσεγγίσουμε το ζήτημα της βιώσιμης ανάπτυξης σε σχέση με την τοπική κοινωνία αλλά και με μια ευρύτερη διάσταση που οφείλουμε να δώσουμε σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Σε μια διαρκή μετάβαση στην κοινωνία της διαρκούς μάθησης, και την οικονομία της ποιοτικής εξειδίκευσης είναι απαραίτητο να συγκεραστούν οι διαδικασίες εκείνες που αξιοποιούν το στρατηγικό πλεονέκτημα μιας περιοχής, δίνοντας έμφαση σε καθετοποιημένες δομές καινοτομίας και ανάπτυξης.
Αυτή η νέα ατζέντα ανάπτυξης, που συνδέεται άρρηκτα με τη διαμόρφωση ενός νέου τοπίου στο περιβάλλον εργασίας, οδηγεί αφενός τους επαγγελματίες του αύριο να προσαρμοστούν σε ένα καινούργιο και απαιτητικό περιβάλλον, αλλά και το δίπτυχο επιχειρηματικότητα, εκπαίδευση στη δημιουργία των κατάλληλων προϋποθέσεων για την ομαλή προετοιμασία και υποδοχή τους. Η τοπική κοινωνία σε αυτή την εξίσωση, αποτελεί την ιδανική πλατφόρμα ενός σχεδιασμού που στη βάση μιας συλλογικότητας, μπορεί να συνθέσει όλες τις παραμέτρους του οικοσυστήματος για να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία.
Στη Θεσσαλονίκη, έχουμε πλέον μπει σε μια δυναμική τροχιά, όπου οι επενδύσεις συνδυάζονται με ένα εύφορο περιβάλλον, που είναι δεκτικό να ενταχθεί σε μια διαδικασία μάθησης, εξέλιξης και κεφαλαιοποίησης της γνώσης που έχει αποκτηθεί. Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί σε αυτή τη διαδικασία είναι ισχυροποίηση και διατηρησιμότητα αυτού του τεχνολογικού και καινοτομικού hub, αξιοποιώντας το σύνολο των εργαλείων που διαθέτει η τεχνολογία, παράλληλα με τη διαρκή ενθάρρυνση των ανθρώπων να εξελίσσονται και να δημιουργούν.
Κλάδοι όπως η αγροτεχνολογία, σε αυτό το περιφερειακό περιβάλλον ανάπτυξης, μπορούν να συνθέσουν ένα αφήγημα ικανό να απαντήσει σε επίμονες προκλήσεις, να οδηγήσουν σε ουσιαστικές συνεργασίες και να στοιχειοθετήσουν ένα όραμα για το μέλλον, που στον πυρήνα του έχει τις θεμελιώδεις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Παράλληλα, μπορούν να γίνουν το εφαλτήριο για λύσεις παγκόσμιου βεληνεκούς, σε μια διαρκή και εξωστρεφή δυναμική ανάπτυξης.
*Αθανάσιος Κουϊμτζής, μέλος διοικητικού συμβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Αγροτεχνολογίας, Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.