Σημαντικές σκέψεις «ηγετών του παγκόσμιου οικοσυστήματος καινοτομίας» για το ρόλο της καινοτομίας και την προοπτική ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης ακούστηκαν στο TFTD, τόνισε ο Βασίλης Καφάτος

Στις σημαντικές ιδέες και σκέψεις, που κατατέθηκαν στο "Thessaloniki Future Thinking Dialogues", από «κορυφαίους εκπροσώπους και ηγέτες του οικοσυστήματος καινοτομίας» παγκοσμίως, αναφορικά με το ρόλο της καινοτομίας στη σύγχρονη εποχή, αλλά και τις αναπτυξιακές προοπτικές της Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Βασίλης Καφάτος.
«Είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε πρωτοποριακές ιδέες, σκέψεις και βέλτιστες πρακτικές από πόλεις του εξωτερικού, αναφορικά με τον κρίσιμο ρόλο της καινοτομίας και του ταλέντου σε ένα κόσμο που αλλάζει και για το όραμα για την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης σε ένα διεθνώς αναγνωρισμένο κόμβο γνώσης και καινοτομίας» υπογράμμισε ο κ. Καφάτος, κλείνοντας τις διήμερες εργασίες του 1ου TFTD.
Ο κ. Καφάτος αναφέρθηκε στους διαλόγους που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του TFTD, για ζητήματα όπως το πώς «οι εκθετικές τεχνολογίες και τάσεις, ενισχυόμενες από την πανδημία αλλάζουν ριζικά τον τρόπο που ζούμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε», το «πώς η εκπαίδευση μετασχηματίζεται», το γιατί είναι απαραίτητη «η καλλιέργεια εξειδικευμένων δεξιοτήτων και ικανοτήτων του μέλλοντος στο ανθρώπινο δυναμικό» και για το πώς, παράλληλα, θα δοθεί η δυνατότητα «προσφοράς συναρπαστικών συνθηκών εργασίας και ζωής, έμπνευσης, ενθάρρυνσης της διαφορετικότητας και εξαιρετικών προοπτικών προσωπικής εξέλιξης».
«Οι παραπάνω τάσεις και αλλαγές δημιουργούν σημαντικές ευκαιρίες για τη Θεσσαλονίκη, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει να επιδείξει ένα κύμα από ιδιωτικές πρωτοβουλίες - κυρίως από αμερικάνικες εταιρείες - και επενδύσεις στην ανάπτυξη ταλέντου, τεχνολογίας και καινοτομίας» υπογράμμισε ο κ. Καφάτος και πρόσθεσε: «Αυτή τη δυναμική ανάπτυξης μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και να 'χτίσουμε' πάνω της, ώστε να μετατρέψουμε τη Θεσσαλονίκη σε ένα παγκόσμιο κόμβο γνώσης και καινοτομίας».
Ο κ. Καφάτος περιέγραψε τα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορεί να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη, προοπτικά, αξιοποιώντας τη συγκυρία και τις προοπτικές που δημιουργούνται από την επίδραση και τις καλές πρακτικές ερευνητικών κέντρων και μεγάλων εταιριών, που επενδύουν στην καινοτομία.
«Μία πόλη, που θα επιτυγχάνει βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη με άξονα την καινοτομία, θα προσφέρει αφθονία ευκαιριών για προσωπική και επαγγελματική εξέλιξη, θα αναπτύσσει και θα προσελκύει το κορυφαίο και καλύτερα καταρτισμένο ταλέντο, θα φιλοξενεί αρμονικά μεγάλες εταιρείες και start-ups, κορυφαία ακαδημαϊκά ιδρύματα και ερευνητικά κέντρα διεθνούς επιπέδου, θα παρουσιάζει ένα ζωντανό και σύγχρονο αστικό περιβάλλον, με ανοιχτή νοοτροπία, και εξαιρετική ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα».
Ο αντιπρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε, επίσης σε τοποθετήσεις συνέδρων, οι οποίοι εστίασαν στη σημασία «του ταλέντου και της συνεργασίας για την προώθηση και ανάπτυξη καινοτομίας και τη στροφή προς το μοντέλο των «innovation districts». Επίσης, υπενθύμισε παρεμβάσεις ομιλητών, αναφορικά με το πώς «αστικά, ζωντανά και ανοιχτά «innovation districts» με ισχυρό όραμα και κατεύθυνση, ευδοκιμούν εντός των πόλεων και μετατρέπονται σε βασικό παράγοντα βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και συλλογικής ευημερίας».
Ο κ. Καφάτος ευχαρίστησε όλους τους ομιλητές από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και την Ελλάδα για την «πολύτιμη» συνεισφορά τους στο διάλογο, καθώς και τους συνεργάτες του στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο για την εξαιρετική διοργάνωση της εκδήλωσης.
«Το πρώτο "Thessaloniki Future Thinking Dialogues - a Hub of Talent, Innovation & Technology in the making" φτάνει στο τέλος του, αλλά η δουλειά μας μόλις αρχίζει» είπε ο κ. Καφάτος και, κλείνοντας την ομιλία του, τόνισε: «Ως Ελληνοαμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο, δεσμευόμαστε να αναλάβουμε πρωτοβουλίες και να διοργανώσουμε την προσεχή περίοδο, μια σειρά από ομάδες και συναντήσεις εργασίας (working groups) με ανθρώπους της πόλης και διεθνείς ομιλητές του συνεδρίου μας, ώστε να αναγνωρίσουμε και να επιταχύνουμε πρακτικά βήματα για την επίτευξη του στόχου μας - την ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης, ως ένα διεθνές κόμβο ταλέντου, τεχνολογίας και καινοτομίας».
Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι Media Partner του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues». Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδόθηκαν από τον ειδικό θεματικό ιστότοπο του ΑΠΕ-ΜΠΕ www.amna.gr/tftd21
Φ.Γ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.