Είναι η επιμονή και «όχι» η αποτυχία αυτό που καθορίζει την πορεία μιας καινοτόμας επιχείρησης στο διεθνές στερέωμα

Αποτυγχάνοντας και ...πέφτοντας ξανά στη μάχη, με περισσότερη δυναμική, για την εξεύρεση νέας λύσης και πατώντας «γκάζι» στις διαδικασίες σε ένα ξεκάθαρο πολιτικό πλαίσιο, μόνο τότε μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα ένα επιχειρηματικό καινοτόμο προϊόν, που θα ταξιδέψει στην παγκόσμια αγορά με επιτυχία, συμφώνησαν οι ομιλητές στο πάνελ με θέμα «ο ρόλος των τοπικών εταιρειών στην ανάπτυξη των περιοχών καινοτομίας» του υβριδικού συνεδρίου, με τίτλο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues» (TFTD).
Βέβαια, παραδεχόμενοι ότι οι ελληνικές εταιρείες πρέπει να μεγαλώσουν, ώστε να είναι πιο αντιληπτές στον παγκόσμιο ιστό, υπογράμμισαν την ανάγκη προσέλκυσης επενδυτών και δημιουργίας υποδομών για καινοτομία και νεοφυείς επιχειρήσεις, κάτω από τη σκέπη ενός σαφούς πλαισίου. Συμφώνησαν δε, ότι για να «θριαμβεύσει» η επιτυχία, αποτελεί μονόδρομο η συνεργασία μεταξύ των επιχειρηματιών, αλλά και εκείνη με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα και τους ερευνητικούς φορείς.
«Μας λείπει η φιλοσοφία του να αποτυγχάνουμε και να δοκιμάζουμε ξανά γρήγορα», επισήμανε από το βήμα του συνεδρίου ο συνιδρυτής της iCry2Talk, Ανδρέας Λουτζίδης, υπογραμμίζοντας πως «θέτοντας υψηλούς στόχους, κάνοντας μεγάλα όνειρα και διαθέτοντας περίσσια όρεξη για σκληρή δουλειά, τότε η επιτυχία θα συμβεί». Σημειώνοντας ότι «δυστυχώς συνήθως οι Έλληνες, μετά από μια αποτυχία τα παρατούν», τόνισε ότι «χρειαζόμαστε τα success stories να γίνονται πιο γρήγορα, ώστε να αποτελούν καλό παράδειγμα για τους άλλους, αυτούς που τελικά εγκαταλείπουν». Ο ίδιος, υπογράμμισε την ανάγκη να διδαχθεί στην πράξη το πως ένα προϊόν μπορεί να βρει το δρόμο του στην παγκόσμια αγορά και τονίζοντας ότι «υπάρχει κόσμος με όρεξη και διάθεση» να βοηθήσει τους νέους να επιτύχουν στο επιχειρείν, διατύπωσε τη θέση ότι «πρέπει να συμφωνήσουμε όλοι όμως στην ταχύτητα που κινούμαστε για να βγει ένα προϊόν στην αγορά». Στο πλαίσιο αυτό, διατύπωσε και την εκτίμησή του ότι «εκείνο που χρειάζεται είναι μια γενική και ποιοτική αναβάθμιση των οικοσυστημάτων καινοτομίας».
«To 65% των project αποτυγχάνουν και μόλις ένα στα 250 βρίσκει το δρόμο προς την επιτυχία», επισήμανε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Pelopac, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, υπογραμμίζοντας πως «μας λείπει η νοοτροπία. Πρέπει να μάθουμε να αποτυγχάνουμε και να δοκιμάζουμε πολλές λύσεις». Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη συνεργασίας και επικοινωνίας των επιχειρηματιών με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, «ώστε να αναπτυχθεί κουλτούρα επιχειρηματικότητας» και σημείωσε ότι «η επιτυχία στις δουλειές είναι η επιτυχής είσοδος στην πραγματική αγορά». Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο Agrotech Export Cluster και τόνισε ότι «όραμα, σημείο αναφοράς και καταλύτης μας, είναι η βιώσιμη ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα».
Το πλαίσιο πολιτικών και η διάθεση που πλέον...υπάρχει
Τη θέση του ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και η Θεσσαλονίκη, διαθέτουν σημαντικό ακαδημαϊκό και ερευνητικό δυναμικό, εμπειρία υποστήριξης και ανάπτυξης της καινοτομίας, μεγάλο αριθμό φορέων δικτύωσης, παρουσία επιχειρήσεων με αυξημένη ανταγωνιστικότητα σε διεθνές επίπεδο και δημιουργία πλέον ιδιωτικών υποδομών προώθησης της καινοτομίας, διατύπωσε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ΣΒΕ), Αθανάσιος Σαββάκης. Βέβαια, όπως είπε, «αυτό που λείπει είναι το κατάλληλο πλαίσιο πολιτικών που θα υποστηρίζει και θα επιταχύνει τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η καινοτομία ενδογενώς και να αυξηθεί περαιτέρω η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων».
Διευκρίνισε δε, ότι «για την επόμενη ημέρα χρειαζόμαστε, όλες οι πολιτικές να έχουν ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, που πρέπει να βασιστεί στην αριστεία, στην εξωστρέφεια και στην εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της κάθε περιοχής», ενώ πρόσθεσε πως «πρέπει να επαναβεβαιώσουμε ότι η Θεσσαλονίκη ότι είναι μια ανοιχτή πόλη σε όλα τα επίπεδα». Μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι υπάρχει προοπτική, αφού όπως τόνισε «σήμερα υπάρχει διάθεση, οι επιχειρηματίες ακούγονται, τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά».
Για τη ... «ραγισμένη» του καρδιά, όταν πριν μερικά χρόνια επιχείρησε να ανοίξει γραφείο έρευνας και ανάπτυξης (R& D) στη Θεσσαλονίκη και δεν το πέτυχε, αφού ναι μεν «όλα τα συστατικά υπήρχαν για ένα υπέροχο γεύμα, αλλά έλειπαν το μενού και το κυρίως πιάτο», μίλησε ο αντιπρόεδρος της Strategic Growth Initiatives, Everseen, Αλέξανδρος Σίσκος.
Λέγοντας ότι τελικά «ανοίξαμε γραφείο στο Βελιγράδι, γιατί μας τα είχαν όλα έτοιμα στο πιάτο και γρήγορα», ο κ. Σίσκος κάλεσε τους Έλληνες επιχειρηματίες και εκπροσώπους φορέων καινοτομίας, τεχνολογίας και έρευνας, να ξεκλειδώσουν την πρόσβαση στις πληροφορίες που έχουν για τον παγκόσμιο ιστό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μην χτίζετε τεχνολογία για χάρη των τεχνολογιών. Δώστε μας τη δυνατότητα να σας βοηθήσουμε με τη γνώση που έχουμε αποκομίσει. Διάθεση και όρεξη έχουμε».
Το συνέδριο διοργάνωσε το Ελληνοαμερικανικό επιμελητήριο, ενώ οι εργασίες τους ολοκληρώνονται σήμερα.
Ε.Α.
*Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι Media Partner του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου στο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues». Οι εργασίες του συνεδρίου μεταδίδονται από τον ειδικό θεματικό ιστότοπο του ΑΠΕ-ΜΠΕ: www.amna.gr/tftd21
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.