Στα Κύθηρα με ασφάλεια: Εξερεύνηση παραλιών, ιστορίας, μονοπατιών

Πενήντα παραλίες, ένας καταρράκτης, βυζαντινά κάστρα, παραδοσιακοί οικισμοί, πεζοπορικά μονοπάτια, παραδοσιακές γεύσεις και όλα αυτά σε συνδυασμό με τα μέτρα ασφάλειας λόγω της πανδημίας του κορονοϊού είναι τα «όπλα» που θα ρίξουν τα Κύθηρα στη «μάχη» για την προσέλκυση τουριστών κατά τη φετινή τουριστική περίοδο.
Ο δήμαρχος Κυθήρων, Ευστράτιος Χαρχαλάκης, εκφράζει μέσω του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων την αισιοδοξία του πως το καλοκαίρι του 2022 θα καταφέρει να αγγίξει νούμερα προ πανδημίας όσον αφορά τις αφίξεις και τις διανυκτερεύσεις στο νησί. Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η ικανοποίηση των επισκεπτών, αρκετοί από τους οποίους δηλώνουν «φανατικοί» και περνούν κάθε χρόνο τις διακοπές τους στα Κύθηρα.
Ακολουθεί η πλήρης συνέντευξη του κ. Χαρχαλάκη στη δημοσιογράφο του ΑΠΕ - ΜΠΕ Αναστασία Καρυπίδου, Στο πλαίσιο του αφιερώματος υπό τον τίτλο: «Safe Working»:

Ερ.: Δήμαρχε, το κεφάλαιο της Ασφάλειας και της Υγείας των εργαζομένων στον χώρο εργασίας, αποτελεί ή πρέπει να αποτελεί, ζήτημα υψηλής προτεραιότητας. Πως αντιμετωπίζει στην πράξη ο Δήμος Κυθήρων το κεφάλαιο της Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας και κατά πόσο άλλαξε τις καθημερινές συνθήκες και συνήθεις απασχόλησης των εργαζομένων του Δήμου, η Πανδημία του Covid-19;
Απ.: Ο Δήμος Κυθήρων, ως μέλος της οικογένειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσαρμόστηκε στις νέες καταστάσεις. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σήκωσε και εξακολουθεί να σηκώνει ένα πολύ μεγάλο βάρος για τη διαχείριση της πανδημίας. Το προσωπικό του Δήμου δούλεψε με τη μέθοδο της τηλεργασίας για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα. Φτάσαμε στο σημείο έως και το 70% του προσωπικού μας να εργάζεται από το σπίτι, χωρίς αυτό να παρακωλύσει τη λειτουργία του Δήμου. Η χρήση των μέσων υγειονομικής προστασίας είναι δεδομένη, δεν έχει αλλάξει κάτι. Το αντισηπτικό, η μάσκα και οι αποστάσεις. Προσαρμοστήκαμε γρήγορα στις νέες υγειονομικές συνθήκες γιατί το μείζον είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

Ερ.: Είπατε κι εσείς ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοι κλήθηκαν να σηκώσουν ένα μεγάλο βάρος. Δημιουργήθηκαν προβλήματα σε έναν μικρό τόπο όπως το δικό σας το νησί;
Απ.: Ήταν ένα καινούργιο δεδομένο για τους δημοτικούς υπαλλήλους, όμως κύλησε χωρίς προβλήματα. Το ζήτημα της πανδημίας επηρέασε πάρα πολύ όλη την Ελλάδα και τα μικρά νησιά. Εμείς έχουμε την τύχη να διαθέτουμε ένα πολύ καλό νοσοκομείο και αυτό συνδέεται και με τον τουρισμό. Πολλές φορές έχουμε ερωτήσεις από τους τουριστικούς πράκτορες σε ότι αφορά την πρωτοβάθμια υγεία. Τα Κύθηρα διαθέτουν γενικό νομαρχιακό νοσοκομείο με πολλές ειδικότητες, υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις και σε άριστη συνεργασία με τη διοίκηση του νοσοκομείου αντιμετωπίσαμε και το ζήτημα του κορονοϊού αλλά και τον εμβολιασμό. Κλήθηκαν οι δήμοι να αναλάβουν κομμάτια διαδικαστικά που δεν ανήκαν στις αρμοδιότητες τους, όπως ήταν το ζήτημα των εμβολίων. Δεν κάναμε εμείς τα εμβόλια όμως έπεσε επάνω μας όλο το βάρος της διαδικασίας. Η σύνταξη των καταλόγων όσων ήθελαν να εμβολιαστούν αποτέλεσε αντικείμενο των δήμων.

Ερ.: Τώρα που επιστρέφουμε σε μία κανονικότητα αισιοδοξείτε ότι το νησί των Κυθήρων θα μπορέσει το φετινό καλοκαίρι να έχει την τουριστική κίνηση που είχε προ πανδημίας;
Απ.: Το νησί των Κυθήρων έχει πολλές ιδιαιτερότητες και για το λόγο αυτό είμαι αρκετά αισιόδοξος. Τι εννοώ... Το 2021 έκλεισε με μία ελάχιστη μείωση σε σχέση με τα δεδομένα των Κυθήρων που ήταν της τάξης του 20% -25%. Και λέω ελάχιστη, γιατί ξέρουμε πολλούς και μεγάλους τουριστικούς προορισμούς που είδαν μείωση αφίξεων και κρατήσεων πάνω από 80%. Αυτό έγινε στα Κύθηρα γιατί είναι κατ’ αρχήν ένας προορισμός εσωτερικού τουρισμού. Ένα μεγάλο ποσοστό των αφιχθέντων στα Κύθηρα είναι ‘Ελληνες και έτσι επηρεαστήκαμε λιγότερο σε σχέση με μεγάλους προορισμούς που βασίζονται στο τσάρτερ.
Αυτό φάνηκε από το Πάσχα που μας πέρασε που είχαμε πολύ μεγάλη κίνηση. Ούτε εγώ υπολόγιζα το μέγεθος της κίνησης. Ήταν ένα πρόκριμα για το καλοκαίρι, οι ξενοδόχοι και οι tour operators μου μεταφέρουν μία πολύ αισιόδοξη εικόνα για το καλοκαίρι. Τα δρομολόγια που υπάρχουν για τα Κύθηρα, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά, είναι επαρκή το καλοκαίρι, ενώ θα έχουμε και έκτακτα δρομολόγια. Από τη Θεσσαλονίκη έχουμε απευθείας αεροπορική σύνδεση με τα Κύθηρα. Το κοινό της Βόρειας Ελλάδας μας προτιμά.

Ερ.: Σε αυτό το πλαίσιο που μας αναφέρετε δώστε μας και κάποιους αριθμούς... πόσες κλίνες διαθέτει το νησί και πόσο κόσμο μπορεί να φιλοξενήσει;
Απ.: Τα στατιστικά δίνουν για τη σεζόν περίπου 80.000 αφίξεις στα Κύθηρα. Ο αριθμός δεν είναι ούτε μεγάλος, ούτε μικρός. Το καλό με την ξενοδοχειακή υποδομή των Κυθήρων είναι ότι, είναι υψηλής ποιότητας. Τα περισσότερα ξενοδοχεία είναι, είτε πρόσφατα ανακαινισμένα (στην τελευταία 10ετία), είτε νεόδμητα. Έχουμε μία διαρκώς βελτιούμενη ποιότητα στην ξενοδοχειακή μας υποδομή. Το ίδιο ισχύει και για την εστίαση. Είναι ένας ποιοτικός τουριστικός προορισμός. Τα Κύθηρα επενδύουν τα τελευταία χρόνια πολύ δυναμικά και στις νέες μορφές τουρισμού. Αυτό βοηθά στη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου που είναι το ζητούμενο και για εμάς και για τους επαγγελματίες.

Ερ.: Πόσες μέρες απαιτούνται γα να γνωρίσει κανείς τα Κύθηρα και ποια είναι τα «διαμάντια» που θα πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθεί; 
Απ.:
Η ερώτηση σας είναι αρκετά δύσκολη... Τα Κύθηρα είναι μεγάλο νησί, με περίπου 70 ενεργούς οικισμούς. Είναι ένα νησί που χρειάζεται αυτοκίνητο, έχει πάρα πολλά σημεία ενδιαφέροντος, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, τα βυζαντινά κάστρα, βυζαντινές εκκλησίες, τα βενετσιάνικα κάστρα, έχει περίπου 50 παραλίες για κάθε γούστο από τις απόλυτα οργανωμένες μέχρι τις εντελώς ερημικές. Υπάρχουν παραδοσιακοί οικισμοί μοναδικής ομορφιάς, υπάρχει όμως στο νησί και...  ένας καταρράκτης. Είναι πάρα πολλά τα σημεία που μπορεί να γνωρίσει ένας επισκέπτης. Δεν θα μπω στον πειρασμό να σας τα απαριθμήσω γιατί σίγουρα θα ξεχάσω κάποια. Κατά τη γνώμη μου, είναι ένα νησί που χρειάζεται να διαθέσεις μία εβδομάδα για να πεις με ασφάλεια ότι πήρες μια πρώτη ιδέα για τον τόπο.

Ερ.: Έχετε κόσμο από την Ελλάδα ή το εξωτερικό που έρχονται κάθε χρόνο;
Απ.: Βεβαίως, σταθερά και από την Ελλάδα και από τις χώρες του εξωτερικού, κυρίως από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη. Επίσης, τα Κύθηρα έχουν την τύχη να έχουν χιλιάδες απόδημους κυρίως στην Αυστραλία, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια δεν ήρθαν λόγω της πανδημίας. Φέτος όμως το καλοκαίρι θα έχουμε τη χαρά να υποδεχτούμε τους χιλιάδες ομογενείς από την Αυστραλία οι οποίοι και προσφέρουν πάρα πολλά στο νησί.

Ερ.: Δήμαρχε, κάπου διάβασα ότι τα Κύθηρα «είναι το ιδανικό μέρος για την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού». Τι ακριβώς προσφέρετε;
Απ.: Πριν λίγες ημέρες τα Κύθηρα βραβεύτηκαν στα «Tourism Awards» για το πρόγραμμα ανάπτυξης και προβολής των μονοπατιών τους, δηλαδή του πεζοπορικού τουρισμού. Αυτή τη στιγμή στα Κύθηρα υπάρχουν 100 χλμ σηματοδοτημένων πεζοπορικών διαδρομών με πολύ σύγχρονο τρόπο, με ειδική εφαρμογή στο κινητό και στο διαδίκτυο που συνεχώς αυξάνονται. Υπάρχουν επίσης οργανωμένες δραστηριότητες Scuba Diving και αναρρίχησης. Γενικά τα Κύθηρα, λόγω της γεωμορφολογίας και της φύσης τους, προσφέρουν πραγματικές διεξόδους σε ό,τι αφορά την εναλλακτική τουριστική ανάπτυξη.

Ερ.: Κλείνοντας ήθελα να μου πείτε μία παραλία αλλά και ένα αντιπροσωπευτικό πιάτο του νησιού που μένουν αξέχαστα στον επισκέπτη...
Απ.:
Παραλία δεν θα σας πω γιατί έχουμε πάρα πολλές... αλλά στο φαγητό δεν νομίζω να έχουμε παρεξηγήσεις. Τα Κύθηρα έχουν μια ενδιαφέρουσα πρωτογενή παραγωγή. Το ελαιόλαδο των Κυθήρων είναι γνωστό αλλά και το μέλι. Το μέλι των Κυθήρων είναι διεθνώς γνωστό και υπάρχουν τοπικές συνταγές με αυτά τα προϊόντα. Υπάρχει και τοπικό κρέας που είναι εξαιρετικής ποιότητας και στα καταστήματα των Κυθήρων μπορεί κάποιος προμηθευτεί ή να όλα αυτά τα προϊόντα που έχουν κύριο συστατικό τους την ποιότητα και την αγνότητα. Καλώ τους πάντες να επισκεφτούν τα Κύθηρα, είναι ένας μοναδικός προορισμός.

NEWS ROOM
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ