Southeast Europe Energy Forum - Θεσμικός πυλώνας προώθησης της ενεργειακής συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη

1st Oil & Gas Forum 2017

Η συμφωνία Ελλάδας - Βουλγαρίας, για τον Τερματικό Σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Αλεξανδρούπολης σηματοδοτεί μια νέα εποχή, με τις δύο χώρες να γίνονται βασικοί κόμβοι και να παίζουν κεντρικό ρόλο στην ενέργεια και τη διανομή της. Το Ελληνο-αμερικανικό Επιμελητήριο, με το 1ο Oil & Gas Forum στην Αλεξανδρούπολη το 2017, συνέβαλε αποφασιστικά στην προώθηση της ενεργειακής συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη και στη δημιουργία των προϋποθέσεων ώστε η Ελλάδα να καταστεί ένας σημαντικός ενεργειακός κόμβος για την Ευρώπη, εκμεταλλευόμενη το γεωγραφικό της πλεονέκτημα.

Southeast Europe Energy Forum 2018

Η μετάβαση σε μια εποχή όπου η Ελλάδα θα αποτελεί έναν ενεργειακό κόμβο, ενισχύοντας το ρόλο της στον ευρύτερο ενεργειακό χάρτη ήταν διαχρονικά στο επίκεντρο των δράσεων και πρωτοβουλιών του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Σήμερα, βρισκόμαστε σε ένα καινούργιο πλαίσιο ενεργειακών διασυνδέσεων και μείγματος με τον ρόλο της Ελλάδας αναβαθμισμένο, αλλά και μια επενδυτική δυναμική, που δίνει σημαντική ώθηση στην οικονομία της χώρας.

 

Southeast Europe Energy Forum 2019

H Ελλάδα αποτελεί ένα στρατηγικό παίκτη, ο οποίος συνεργάζεται στενά με τους εταίρους σε όλο το φάσμα των θεμάτων που άπτονται της ενεργειακής ασφάλειας και προόδου. Η χώρα αναδεικνύεται πλέον, σε κομβικό σημείο για τη μεταφορά ενέργειας ισχυροποιώντας τη γεωπολιτική της θέση και επιρροή ενώ ταυτόχρονα αναβαθμίζει ουσιαστικά το οικονομικό της επίπεδο.

 

Southeast Europe Energy Forum 2020

Η διοργάνωση, η οποία διεξήχθη σε υβριδική μορφή, αποτελώντας ουσιαστικά την πρώτη σημαντική προσπάθεια επαναφοράς στην κανονικότητα στις συνεδριακές δράσεις του Επιμελητηρίου κατάφερε να συγκεντρώσει μια σειρά εκπροσώπων της Αμερικανικής διπλωματίας στη περιοχή, καθιστώντας αυτή ως τη μεγαλύτερη Αμερικανική παρουσία στο συγκεκριμένο συνέδριο που είχαμε ποτέ. Παράλληλα, διατυπώθηκε με τον πλέον ευθύ τρόπο και από τους Αμερικανούς πρέσβεις  στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία οι οποίοι παρευρέθηκαν στο συνέδριο η σημασία που έχει για τις ΗΠΑ ο ενεργειακός τομέας στην ΝΑ Ευρώπη και στη νοτιανατολική Μεσόγειο ευρύτερα.  Ταυτόχρονα είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ο διάλογος ανάμεσα στους υπουργούς της ευρύτερης περιοχής ο οποίος αποτύπωσε τις προϋποθέσεις εκείνες που συνηγορούν στη βελτίωση της επενδυτικής προοπτικής στην περιοχή, με προεξέχων αυτό της σταθερότητας και ασφάλειας ενώ αναδείχθηκαν οι ιστορικοί δεσμοί που διέπουν τις σχέσεις των χωρών και συνηγορούν αποφασιστικά στην ανάπτυξη μιας περιφερειακής συνεργασίας. Το τρίπτυχο που συνδέεται με τον απαιτούμενο συντονισμό ανάμεσα στα κράτη όσον αφορά στη στρατηγική, τη διασυνδεσιμότητα σε σχέση με το κοινό τόπο δράσης και τη διαφοροποίηση στο ενεργειακό μείγμα απετέλεσαν το επιστέγασμα κοινών θέσεων και προτάσεων. Στο προαναφερόμενο πλαίσιο, η διαμόρφωση του νέου ενεργειακού τοπίου όσο και η επίτευξη στόχων που αναδιαμορφώνουν το ενεργειακό μίγμα με αύξηση της ενσωμάτωσης ΑΠΕ απαιτούν μια σειρά από θεσμικές αλλαγές ώστε η ΝΑ Ευρώπη να αποτελέσει έναν χώρο που καλείται να συγκεράσει προκλήσεις και αναπτυξιακές δυνατότητες.

 

NEWS ROOM
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ