Αιχμή του δόρατος της ενεργειακής πράσινης μετάβασης οι ΑΠΕ

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) αποτελούν την αιχμή του δόρατος της ενεργειακής πράσινης μετάβασης και της προσπάθειας απολιγνιτοποίησης της χώρας, τονίζει σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος της EUNICE ENERGY GROUP, Γιώργος Πεχλιβάνογλου.
Ο κ. Πεχλιβάνογλου παρουσιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των ΑΠΕ και αυτονομίας στην Ελλάδα καθώς και τις καινοτομίες στον τομέα της ανάπτυξης Πράσινων Νησιών, με αφετηρία το επιτυχημένο και πολυβραβευμένο έργο της EUNICE στην Τήλο. «Η Τήλος είναι πρακτικά το πρώτο πράσινο νησί, το οποίο λειτουργεί με αιολική ενέργεια, ηλιακή και αποθήκευση. Αυτό ουσιαστικά μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη ενεργειακή αυτονομία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της EUNICE, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά πως η πράσινη μετάβαση στις μεταφορές θα πραγματοποιηθεί σε πρώτη φάση με την ηλεκτροκίνηση. Ωστόσο, όπως υπογραμμίζει, ηλεκτροκίνηση χωρίς 100% πράσινη ενέργεια δεν νοείται και απαιτείται τόσο οι χρήστες των ηλεκτρικών οχημάτων όσο και οι υποδομές φόρτισης να χρησιμοποιούν 100% πράσινη ενέργεια. «Πρέπει τα δίκτυα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων να παρέχουν εγγυημένα 100% πράσινη ενέργεια για να λέμε ότι οι μεταφορές μεταβαίνουν σε μια πραγματικά νέα εποχή με πρακτικά μηδενικές εκπομπές διοξειδίου», τονίζει σχετικά, εκτιμώντας πως είναι προς το συμφέρον τόσο των στόλων όσο και των εταιρειών που αναπτύσσουν αυτά τα δίκτυα, να εγγυηθούν αυτή την τροφοδότηση με πράσινη ενέργεια.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του κ. Πεχλιβάνογλου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και την Αναστασία Τελιανίδου:
Ερ.: Είναι οι ανεμογεννήτριες η λύση για την αναπλήρωση της ενέργειας που προκύπτει από την απολιγνιτοποίηση;
Απ.: Αρχικά να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση στη συνέντευξη αυτή και να πω ότι το κομμάτι των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι κάτι που σίγουρα απασχολεί όλους μας αυτή την περίοδο και οι ανεμογεννήτριες, παρ’ όλο που παίζουν έναν πολύ βασικό ρόλο δεν είναι η μοναδική ανανεώσιμη πηγή ενέργειας. Ωστόσο, οι πηγές ενέργειας που σήμερα είναι διαθέσιμες τεχνολογικά στον πλανήτη, ουσιαστικά δεν είναι άπειρες και είναι συγκεκριμένες οι τεχνολογίες που είναι ώριμες και πρέπει να πούμε ότι η αιολική ενέργεια αποτελεί ίσως μαζί με τα φωτοβολταϊκά την πιο ώριμη τεχνολογία, η οποία σήμερα δίνει πραγματική λύση στο θέμα της πράσινης μετάβασης. Σίγουρα οι ανεμογεννήτριες αποτελούν ένα εξειδικευμένο προϊόν, το οποίο έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά -προφανώς η κάθε περιοχή του πλανήτη δεν χαρακτηρίζεται από υψηλό αιολικό δυναμικό και δυνατότητες να τοποθετηθούν εκεί ανεμογεννήτριες- ωστόσο πρέπει να κρατάμε στο μυαλό μας ότι οι ανεμογεννήτριες έχουν εξαιρετικά θετικό αποτύπωμα τόσο στο κομμάτι της μείωσης των εκπομπών του διοξειδίου όσο και σε κάτι που μιλάμε λιγότερο συχνά γι’ αυτό αλλά είναι εξίσου σημαντικό, στη μηδενική κατανάλωση νερού. Το 40% της κατανάλωσης νερού αυτή τη στιγμή στον κόσμο γίνεται από τις συμβατικές μονάδες παραγωγής ενέργειας και η υιοθέτηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αιολικών μειώνουν δραστικά την κατανάλωση αυτού του πολύτιμου αγαθού. Άρα θεωρώ πως σίγουρα είναι μια από τις βασικές λύσεις και από τα βασικά μας όπλα στην πράσινη μετάβαση.
Ερ.: Μπορεί η Ελλάδα να καινοτομήσει στις νέες τεχνολογίες ΑΠΕ και να φτάσει στην πολυπόθητη ενεργειακή αυτονομία;
Απ.: Η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί αλλά κι έχει αποδείξει ότι καινοτομεί στον χώρο αυτό. Ειδικά στο κομμάτι του συνδυασμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με αποθήκευση, έχει γίνει στην Ελλάδα εδώ και τρία χρόνια μια μικρή επανάσταση, με τη λειτουργία του πρώτου υβριδικού σταθμού στο νησί της Τήλου. Η Τήλος είναι πρακτικά το πρώτο πράσινο νησί, το οποίο λειτουργεί με αιολική ενέργεια, ηλιακή και αποθήκευση. Αυτό ουσιαστικά μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην πολυπόθητη ενεργειακή αυτονομία, αφού η αβεβαιότητα και η μεταβλητότητα των ΑΠΕ, σε συνδυασμό που μας δίνει η αποθήκευση, οι μπαταρίες δηλαδή, έχουν δώσει μια πραγματική απάντηση στο πώς θα μπορούσαμε να μεταβούμε από τα συμβατικά καύσιμα στις ΑΠΕ.
Ερ.: Πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα καταναλώνουν για πολύ καιρό ακόμη μεγάλο ποσοστό από τη συμβατική παραγωγή ενέργειας. Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα σε υποδομές για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο και τα δίκτυα φόρτισης;
Απ.: Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα και μάλιστα ο όμιλός μας, σε συνεργασία με την αμερικανική εταιρεία Blink αναπτύσσει πολύ έντονα ένα τέτοιο δίκτυο φόρτισης. Το λέμε πάντα και νομίζω πως αυτό πρέπει να το κρατάμε πάντα στο μυαλό, ότι ηλεκτροκίνηση χωρίς πράσινη ενέργεια είναι μια τρύπα στο νερό. Όντως πρέπει τα δίκτυα φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων να παρέχουν εγγυημένα 100% πράσινη ενέργεια για να λέμε ότι οι μεταφορές μεταβαίνουν σε μια πραγματικά νέα εποχή με πρακτικά μηδενικές εκπομπές διοξειδίου και θεωρώ πως είναι για το συμφέρον και των στόλων και των εταιρειών που αναπτύσσουν αυτά τα δίκτυα, να εγγυηθούν αυτή την τροφοδότηση με πράσινη ενέργεια. Είναι κάτι το οποίο είναι απολύτως εφικτό, είναι κάτι το οποίο γίνεται πολύ εύκολα και σήμερα, είναι απλά αποτέλεσμα απόφασης ουσιαστικά, στρατηγικής απόφασης.