Ζητάμε από τους Ηπειρώτες να μας κρίνουν από το έργο μας, τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης

Ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, επικεφαλής της παράταξης «Αξιοβίωτη Ανάπτυξη Ηπείρου», ζητά εκ νέου την ψήφο των Ηπειρωτών στις 8 Οκτωβρίου.
Έχει 40χρονη εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση, καθώς διετέλεσε για τρεις θητείες δήμαρχος Μετσόβου, εξελέγη δύο φορές νομάρχης Ιωαννίνων και στη συνέχεια από το 2010 έως σήμερα περιφερειάρχης Ηπείρου.
Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης στη συνέντευξή του στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ζητά από τους Ηπειρώτες να τον κρίνουν για το έργο του, ενώ θέληση και επιδίωξή του είναι σε λίγα χρόνια και με ορίζοντα το 2030 η Ήπειρος, να έχει συμπληρώσει όλες τις βασικές συγκοινωνιακές υποδομές, να μπορεί να έχει μετατραπεί σε μια πλήρως παραγωγική περιφέρεια, με τα τοπικά της προϊόντα να έχουν κατοχυρωθεί ως Π.Ο.Π.

Ακολουθεί η συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ του Αλέξανδρου Καχριμάνη περιφερειάρχη Ηπείρου και εκ νέου υποψήφιου περιφερειάρχη στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου:

Ερ.: Κύριε Καχριμάνη για ακόμα μία φορά, ζητάτε ανανέωση της εντολής που σας έχει δώσει η Ήπειρος, οι Ηπειρώτες. Γιατί πρέπει να υποστηρίξουν για ακόμη μία φορά την παράταξή σας;
Απ.: Νομίζω ότι τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, είναι πια συνείδηση στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου, ότι δεν υπάρχουν περιθώρια πειραματισμών. Εμείς σε όλη την προεκλογική περίοδο ζητάμε από τους Ηπειρώτες, να μας κρίνουν από το έργο μας. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια έχουμε να παρουσιάσουμε πολύ σημαντικά έργα και βάλαμε τις βάσεις για νέες παρεμβάσεις στο άμεσο μέλλον, ορισμένες από τις οποίες ξεπερνούν τα στενά όρια των αρμοδιοτήτων της περιφερειακής αυτοδιοίκησης και τα οποία θα έχουν μεγάλη επιδραστικότητα στην ανάπτυξη της Ηπείρου.
Κάποια από αυτά θα μπορούσαν σήμερα να είχαν ολοκληρωθεί εάν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία του κορονοϊού και η κρίση λόγω του πολέμου. Πρόκειται για έργα παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, όπως π.χ. το Καινοτόμο Πρόγραμμα των Αρχαίων Θεάτρων, το Πάρκο Υψηλής Τεχνολογίας, τα δίκτυα αποχέτευσης και οι βιολογικοί καθαρισμοί, η εγκατάσταση του πρώην Κλειστού Ξιφασκίας τα αντιπλημμυρικά έργα που έχουμε σε εξέλιξη, ο εκσυγχρονισμός των ΤΟΕΒ, τα νέα οδικά δίκτυα κλπ.
Έχουμε επίσης αναλάβει να ολοκληρώσουμε τους νέους οδικούς άξονες, μπροστά μας έχουμε επίσης το νέο ΕΣΠΑ, την ολοκλήρωση έργων που έχουμε εντάξει στο Ταμείο Ανάκαμψης. Όλα αυτά χρειάζονται γνώσεις και εμπειρία για να προχωρήσουν, κυρίως όμως εκείνους που τα έχουν σχεδιάσει και πιστεύουν στη χρησιμότητά τους και φυσικά όχι κάποιους από εκείνους που τα «καταγγέλλουν» και τα καταψηφίζουν στα Συμβούλια.
Εμείς έχουμε υποχρέωση έναντι των Ηπειρωτών που έχουν εμπιστευτεί με μεγάλη μάλιστα πλειοψηφία να ολοκληρώσουμε ό,τι αρχίσαμε, έχουμε σχεδιάσει και με μεγάλη προσπάθεια πολλά από αυτά, έχουμε εντάξει σε χρηματοδοτικά προγράμματα.

Ερ.: Ποιο είναι το δικό σας όραμα για την Ήπειρο και ποια βήματα πρέπει να γίνουν ακόμα για να φτάσετε στον στόχο;
Απ.: Δεν ξέρω αν πρέπει να μιλάμε για οράματα ή για αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Ηπείρου. Εγώ θα προτιμούσα το δεύτερο. Θέλω σε λίγα χρόνια και με ορίζοντα το 2030 η Ήπειρος να έχει συμπληρώσει όλες τις βασικές συγκοινωνιακές υποδομές, να μπορεί να έχει μετατραπεί σε μια πλήρως παραγωγική περιφέρεια, με τα τοπικά της προϊόντα να έχουν κατοχυρωθεί ως Π.Ο.Π.
Να έχουμε ένα πλήρες, ολοκληρωμένο σύστημα προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος, είτε σε επίπεδο διαχείρισης απορριμμάτων, αποχετεύσεων, βιολογικών καθαρισμών, είτε σε επίπεδο προστασίας και ανάδειξης των φυσικών της τοπίων. 
Να αυξηθούν οι επιχειρήσεις που έχουν εξωστρεφή κατεύθυνση και κυρίως η Ήπειρος να ελκύει ελληνικές και ξένες εταιρίες, στο παράδειγμα που ήδη έχουμε με τις μονάδες υψηλής τεχνολογίας και σταδιακά να έχουμε επιστροφή Ηπειρωτών από το εξωτερικό για να εργαστούν στην πατρίδα τους.
Ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης είναι περιορισμένος, οφείλει να βελτιώνει τις βασικές υποδομές, να δίνει κατευθύνσεις και να συνεργάζεται με την Πολιτεία για την αντιμετώπιση και προώθηση λύσεων σε μείζονα ζητήματα που ανακύπτουν. Αυτό κάνουμε και αυτό θα κάνουμε και στο μέλλον από την πλευρά μας.
  
Ερ.:  Μπορεί η Ήπειρος να βγήκε από την απομόνωση με τους μεγάλους οδικούς άξονες, όμως τα χωριά της εγκαταλείπονται, ερημώνουν. Υπάρχει κάποιος σχεδιασμός για να αναστραφεί αυτή η φθίνουσα πορεία;
Απ.: Ναι, είναι κάτι που μας πληγώνει. Οι μεγάλοι οδικοί άξονες, μπορεί να αύξησαν την επισκεψιμότητα στην Ήπειρο, όμως από μόνοι τους δεν μπορούν και δεν θα μπορούσαν να ανακόψουν την αστυφιλία και γενικά την τάση φυγής που έχει αναπτυχθεί εδώ και χρόνια. Τα αίτια της ερήμωσης της υπαίθρου είναι πολλά και δεν περιορίζονται μόνο στο οικονομικό σκέλος, αλλά είναι πολύ βαθιά κοινωνικά: Έχει φύγει κόσμος επειδή πλέον οι αγροτικές εργασίες δεν αποδίδουν εισόδημα, έχει φύγει όμως και κόσμος αρκετά ευκατάστατος, προκειμένου να έχει καλύτερες κοινωνικές συνθήκες ζωής. Φυσικά, τον ρόλο της έχει παίξει η σταδιακή συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών από την ύπαιθρο, συν τη μεγάλη ανασφάλεια που επικρατεί στους ηλικιωμένους επί το πλείστον κατοίκους. Η αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης, ειδικά στην Ήπειρο, αποτελεί εθνική προτεραιότητα, στην οποία η Αυτοδιοίκηση μπορεί να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί. Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια και το οδικό δίκτυο, βελτιώνουμε και στις έκτακτες ανάγκες είμαστε άμεσα παρόντες και τις παραγωγικές μονάδες συνδράμουμε. Όμως, χρειάζονται πολύ περισσότερα, τόσο άμεσης αποτελεσματικότητας, όσο και μακροπρόθεσμης προοπτικής.
 
Ερ.:  Θα ήθελα να ιεραρχήσετε τις ανάγκες της Ηπείρου.
Απ.: Υπάρχει η θεωρητική ιεράρχηση, στην οποία μπορεί ο καθένας να εκφράσει επιθυμίες, υπάρχει όμως και η ιεράρχηση βάσει των δυνατοτήτων που υπάρχουν, των μελετών και γενικά των έργων και δράσεων που μπορούν σε ένα εύρος χρόνου να υλοποιηθούν. Προσεγγίζοντας ρεαλιστικά την πραγματικότητα που βιώνουμε θα σας ανάφερα ενδεικτικά ότι οι στόχοι που έχουμε θέσει είναι οι εξής:

- Ολοκλήρωση των βασικών συγκοινωνιακών υποδομών, στις οποίες περιλαμβάνονται: οι  βασικές αρτηρίες Ιόνιας Οδού- Κακαβιάς, Ιόνιας οδού- Πρέβεζας- Ηγουμενίτσας, Εγνατίας- Μαυρομάτι, Ιόνιας οδού- Πράμαντα- Κεντρικά Τζουμέρκα, η αναβάθμιση του οδικού δικτύου προς Κόνιτσα και προς Πρέβεζα μέσω Εγνατίας (Λάκκας Σουλίου).

- Η κατασκευή νέων αντιπλημμυρικών έργων, με προτεραιότητα το λεκανοπέδιο Ιωαννίνων και την πεδιάδα- πόλη της Άρτας

- Η πλήρης κάλυψη των μεγάλων οικισμών της Ηπείρου με δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών. Ήδη είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο.

- Η ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων και η ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.

- Η στήριξη των παραγωγικών μονάδων, με πρώτες τις κτηνοτροφικές οι οποίες οδηγούνται σταδιακά σε συρρίκνωσή τους.

Υπάρχουν και τα έργα και οι δράσεις που πρέπει να αναληφθούν αμιγώς από το Κεντρικό Κράτος που αφορούν την Υγεία, την Εκπαίδευση, τα Ενεργειακά, τις Κοινωνικές δομές. Εμείς τα παρακολουθούμε, κάνουμε τις προτάσεις μας, πιέζουμε για την προώθησή τους και είμαστε πάντα έτοιμοι να αναλάβουμε και τομείς ευθύνης για την υλοποίησή τους.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
NEWS ROOM
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ