Ο παιδοενδοκρινολόγος Ζβι Λαρόν στη Θεσσαλονίκη

Εσωτερικό της Β' Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου. Παρουσία του αναπληρωτή υπουργού υγείας Λεωνίδα Γρηγοράκου έγιναν τα εγκαίνια της Β' Μονάδας Εντατικής Θεραπείας στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Παρασκευή 21 Νοεμβρίου 2014. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΜΠΑΡΜΠΑΡΟΥΣΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Από τον γιατρό  που πριν από 58 χρόνια έδωσε το όνομά του στην πάθησή της εξετάστηκε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου μια 15χρονη, η οποία είναι η μοναδική σε όλη την Ελλάδα με διάγνωση συνδρόμου Laron. Το σύνδρομο Laron είναι μια γενετική νόσος ( μορφή νανισμού) η οποία οφείλεται σε απαλλείψεις  ή μεταλλάξεις του υποδοχέα της αυξητικής ορμόνης, που πήρε το όνομά του από τον 90χρονο σήμερα πολυβραβευμένο Ισραηλινό παιδοενδοκρινολόγο- ομότιμο καθηγητή  της Ιατρικής Σχολή Sackler του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, Zvi Laron (Ζβι Λαρόν).  

Οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν αντίσταση στην αυξητική ορμόνη και το χαρακτηριστικό τους είναι το κοντό ανάστημα, η έλλειψη του ινσουλόμορφου αυξητικού παράγοντα 1 και η αντίσταση στην ινσουλίνη.  Επίσης οι ασθενείς αυτοί είναι "τυχεροί" μέσα στην ατυχία τους, καθώς η πάθησή τους τούς προστατεύει από τον καρκίνο και τον σακχαρώδη διαβήτη. 

Ο κ.Λαρόν, που βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη με αφορμή την αναγόρευσή του ως επίτιμου διδάκτορος του Ιατρικού Τμήματος του ΑΠΘ, εκτός από την 15χρονη εξέτασε στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου  και άλλα δύο  κοριτσάκια, των οποίων η πάθηση δεν έχει διαγνωστεί, αλλά υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να πάσχουν από σύνδρομο Laron.

Α.Φ.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.