ΘΕΜΑ: Μοχάμαντ Χαμάντα, ο πρώτος Παλαιστίνιος αρσιβαρίστας σε Ολυμπιακούς Αγώνες

    Την δική του... σελίδα στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, θα «γράψει» σε λίγες ημέρες, ο Μοχάμαντ Χαμάντα. Το ονοματεπώνυμο του 19χρονου αρσιβαρίστα, δεν «λέει πολλά» στο ευρύ φίλαθλο κοινό, όμως ο Χαμάντα θα γίνει ο πρώτος Παλαιστίνιος που θα εκπροσωπήσει την χώρα του στην άρση βαρών, στο πλαίσιο της κορυφαίας αθλητικής διοργάνωσης του πλανήτη.


    Ο νεαρός πρωταθλητής, έφυγε από την Γάζα πριν από αρκετές εβδομάδες για να διασφαλίσει ότι δεν θα αντιμετωπίσει προβλήματα με το ταξίδι του για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπου εξασφάλισε την συμμετοχή του, μέσω προκριματικών διοργανώσεων εντός του 2019.


    «Όταν φθάσω στο Τόκιο, θα κάνω το αδύνατο δυνατό και θα καταβάλω κάθε προσπάθεια για να διακριθώ, δήλωσε ο Χαμάντα από την Ντόχα στο Κατάρ, όπου προπονείται επί πέντε ώρες σε καθημερινή βάση και προσθέτει: «Δεν μπορώ να περιγράψω την αίσθηση ότι προκρίθηκα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ελπίζω να πετύχω ένα νέο προσωπικό ρεκόρ και να βρεθώ στην πρώτη δεκάδα».


    Τον περασμένο Μάιο, ο Χαμάντα κατετάγη 7ος στο πρωτάθλημα της Ασίας και 8ος στο παγκόσμιο πρωτάθλημα στο Ουζμπεκιστάν για αθλητές κάτω των 20 ετών, όπου σήκωσε 312 κιλά στο σύνολο (141κ στο αρασέ και 171κ στο ζετέ).


    Υπενθυμίζεται, ότι η είσοδος και η έξοδος από τη Γάζα, ελέγχεται από το Ισραήλ και την Αίγυπτο και οι περιορισμοί έχουν αυξηθεί από τότε που η Χαμάς κατέλαβε τον έλεγχο της παράκτιας λωρίδας από το 2017.


    Ο Χαμάντα και ο αδελφός του, Χουσάμ, ο οποίος είναι επίσης ο προπονητής της εθνικής ομάδας άρσης βαρών της Παλαιστίνης, δεν ήθελαν να αναλάβουν κανένα ρίσκο και κατευθύνθηκαν στη Ντόχα.

    «Αυτή είναι η πρώτη παλαιστινιακή συμμετοχή στην Ιστορία της άρσης βαρών. Η προπόνηση είναι μια περίπλοκη διαδικασία και ο αθλητής που είναι ο αδελφός μου το έκανε πιο εύκολο για εμένα», σχολίασε ο Χουσάμ, επισημαίνοντας πως οι Παλαιστίνιοι αθλητές αντιμετωπίζουν πληθώρα προβλημάτων, όπως έλλειψη καλά εξοπλισμένων συλλόγων, κατάλληλων εργαλείων προπόνησης και ελάχιστων διεθνών συμμετοχών.


    Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Παλαιστίνη συμμετέχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες από την ίδρυση της Παλαιστινιακής Αρχής το 1996, μετά τις πρώτες ειρηνευτικές συμφωνίες με το Ισραήλ.


    Ο Ασάντ Αλ Ματζνταλαουϊ, αναπληρωτής πρόεδρος της Παλαιστινιακής Ολυμπιακής Επιτροπής, δήλωσε ότι η συμμετοχή του Χαμάντα στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση, αποτελεί επίτευγμα ανεξάρτητα από το εάν θα κατακτήσει μετάλλιο: «Είναι ένα θρυλικό γεγονός που ο Μοχάμαντ Χαμάντα, ένας νεαρός, φιλόδοξος πρωταθλητής από την Παλαιστίνη, από την Γάζα, ο οποίος έζησε πολέμους και αποκλεισμούς, θα βρεθεί στο Τόκιο, κουνώντας την παλαιστινιακή σημαία και θα αγωνισθεί εναντίον των παγκόσμιων πρωταθλητών».


    Στο σπίτι του Χαμάντα, στην πόλη της Γάζας, οι γονείς του επιδεικνύουν με υπερηφάνεια, πολλά χρυσά, αργυρά και χάλκινα μετάλλια.


    «Ο Μοχάμαντ πέτυχε το όνειρό μας, ένα όνειρο που περίμεναν πολλοί", είπε ο πατέρας του, Χαμέες και πρόσθεσε: «Είμαι ανακουφισμένος. Είμαι υπερήφανος για τον Μοχάμαντ και τον Χουσάμ. Φτάσαμε στο Τόκιο».
 

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
NEWS ROOM
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ