Οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης και κανονιστικό πλαίσιο που καθιστά ασφαλή της χρήση της

Η ισορροπία ανάμεσα στην ασφαλή χρήση των αναδυόμενων τεχνολογιών και σε ένα δυναμικά εξελισσόμενο δαιδαλώδες κανονιστικό πλαίσιο, αναζητείται, προκειμένου επιχειρήσεις αλλά και καταναλωτές να μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη της Τεχνητής Νοημοσύνης, παραμένοντας ασφαλείς απέναντι στους κινδύνους, χωρίς να περιορίζονται οι ευκαιρίες τους από γραφειοκρατικές διαδικασίες.

«Αν μία ελληνική start-up, που έχει ανταγωνιστή στις ΗΠΑ ή στην Ιαπωνία  χρειάζεται να προσλάβει δικηγόρους για να αναπτυχθεί, φαντάζεστε ποια πλευρά θα είναι πιο αποτελεσματική και καινοτόμα», ήταν το χαρακτηριστικό παράδειγμα που χρησιμοποίησε ο Τζέρεμι Ρόλλισον, επικεφαλής ευρωπαϊκής πολιτικής της Microsoft, συζητώντας για το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, με τον Τάσο Φλάμπουρα της One9Six, στο 3ο «Thessaloniki Future Thinking Dialogues» με τίτλο «AI in Action: Transforming Business, Work and Life» (TFTD), το οποίο συνδιοργάνωσαν στη Θεσσαλονίκη το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. 

Ο κ. Ρόλλισον εξήγησε πως το ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο, με το οποίο οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να συμμορφώνονται, έχει πολλαπλές απαιτήσεις, ενώ είναι διαρκώς μεταβαλλόμενο, καθώς οι τεχνολογίες εξελίσσονται ραγδαία. Έτσι συχνά οι επιχειρήσεις χάνουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα και τη δυνατότητα να αδράξουν τις ευκαιρίες που παρέχει η τεχνητή νοημοσύνη και αντί, όπως είπε, να προσλαμβάνουν μηχανικούς, καταλήγουν να προσλαμβάνουν δικηγόρους για να ερμηνεύουν το νομοθετικό πλαίσιο.  

«Είναι δύσκολο να έχουμε καθαρούς κανόνες, να υπάρχει ισορροπία [,,,] όμως, στο τέλος της μέρας θέλουμε να έχουμε διασφαλίσει ότι αυτοί οι κανόνες ωφελούν και την ελεύθερη χρήση των τεχνολογιών», επισήμανε. 

Από την άλλη, όπως πρόσθεσε, οι καταναλωτές γίνονται ολοένα και πιο ενθουσιώδεις με τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά υπάρχουν και οι κίνδυνοι που πρέπει να αντιμετωπιστούν και ελαχιστοποιηθούν μέσα από το κανονιστικό πλαίσιο. 

«Τι χρησιμοποιώ ακριβώς; Ποια είναι τα όριά της τεχνολογίας που χρησιμοποιώ; Υπάρχει κίνδυνος να χάσω τον έλεγχο;». Αυτά είναι τα ερωτήματα που τίθενται σήμερα, είπε ο ομιλήτης, ενώ, όπως παρατήρησε, «συζητούσαμε αυτά τα θέματα στην ΕΕ από ακαδημαϊκή σκοπιά και τώρα χρησιμοποιούμε τις τεχνολογίες και θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι είναι ασφαλείς για τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές». 

Ο κ. Ρόλλισον ανέφερε ακόμη πως η πολιτική που χαράσσει η ΕΕ στα θέματα της κυβερνοασφάλειας δείχνει τον δρόμο στον υπόλοιπο κόσμο, και επισήμανε ότι είναι αναγκαίο να υπάρχει ένα διεθνές πλαίσιο κανόνων, γιατί «δε θέλουμε η τεχνητή νοημοσύνη να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τη μία χώρα στην άλλη».

Σ.Α.

* To ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι Media Partner του Συνεδρίου -Video με δηλώσεις των ομιλητών θα αναρτηθούν στη διεύθυνση https://www.amna.gr/video-services/544358/Corporate%20Videos
 

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
NEWS ROOM
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ