Ανοιχτά προσβάσιμος Βιβλιογραφικός Οδηγός της Μεσαιωνικής Δημώδους Γραμματείας

Ως «ένα θεμελιώδες όργανο για τη σπουδή της βυζαντινής και πρώιμης νεοελληνικής γλώσσας» περιγράφεται από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας (ΚΕΓ) ο Βιβλιογραφικός Οδηγός του «Λεξικού Κριαρά», που μόλις κυκλοφόρησε σε αποκλειστικά ηλεκτρονική μορφή, ώστε να είναι ανοιχτά προσβάσιμος από κάθε ερευνητή μέσω της διαδικτυακής πύλης για την ελληνική γλώσσα www.greek-language.gr.
Ο Βιβλιογραφικός Οδηγός αποτελεί «ανάτυπο» των σελίδων 7-121 του τόμου Κ’ του Λεξικού της Μεσαιωνικής Ελληνικής Δημώδους Γραμματείας 1100-1669 («Λεξικού Κριαρά»). Περιέχει αποκλειστικά τη βιβλιογραφία με τις καθιερωμένες για πρώτη φορά βραχυγραφίες, η οποία χρησιμοποιήθηκε κατά τη σύνταξη των τόμων 1-21 του Λεξικού. «Μετά την έντονη ζήτηση που εκδηλώθηκε από το 2016 για ευρύτερη κυκλοφορία της περιεκτικότατης και εξαιρετικά εύχρηστης αυτής Βιβλιογραφίας που ουσιαστικά καλύπτει τη μεσαιωνική δημώδη και πρώιμη νεοελληνική γραμματεία των αιώνων αυτών, το διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε την ανεξάρτητη κυκλοφόρησή της, σε μια έκδοση αποκλειστικά ηλεκτρονική και ανάρτηση στο Διαδίκτυο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΚΕΓ, καθ. Ιωάννης Καζάζης.
Η συμβολή του Βιβλιογραφικού Οδηγού, όπως εξήγησε, «θα αποδειχθεί πολύτιμη», με την έννοια πως ό,τι έχει καταχωρισθεί και χρησιμοποιηθεί στους τόμους 1-21 (1968-2019) του Λεξικού Κριαρά «συμπίπτει, στην πραγματικότητα, με το σύνολο σχεδόν της μεσαιωνικής δημώδους γραμματείας», ενώ «καθώς η φάση αυτή της γλωσσικής μας εξέλιξης αδρομερώς συμπίπτει με την πρώιμη νεοελληνική, ο τόμος αυτός καθίσταται βοήθημα θεμελιώδες και για τη μελέτη των αρχών της νεοελληνικής γλώσσας».
Σ.Αβραμίδου
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.