Στις προτεραιότητες του υπουργείου Ναυτιλίας για την ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού στη χώρα μας, στις επενδύσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν, μέσα από την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων στα λιμάνια της χώρας, αλλά και στο περιεχόμενο της ανάπτυξης που δίνει η κυβέρνηση, αναφέρθηκε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης, ο οποίος παραβρέθηκε και μίλησε στο Παγκόσμιο Συνέδριο Μαρινών με θέμα «Cross Sea Challenges for Μarinas», που διοργάνωσε στην Αθήνα το Διεθνές Συμβούλιο Ενώσεων Ναυτικής Βιομηχανίας (ICOMIA).

 

Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι ο θαλάσσιος τουρισμός αποτελεί κρίσιμο πόλο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, γιατί γύρω του αναπτύσσονται επιμέρους δραστηριότητες που αφορούν την πρακτόρευση, τον ανεφοδιασμό, τη στελέχωση των σκαφών με πληρώματα. Πρόσθεσε ότι το υπουργείο ενθαρρύνει τις επενδύσεις που θα μπορούσαν να γίνουν στο πλαίσιο της λειτουργίας των μαρίνων, ενώ έκανε λόγο για νομοσχέδιο που έχει ήδη συνταχθεί και αναμένεται να ψηφισθεί στα μέσα Νοεμβρίου, με το οποίο οι αξιοποιήσεις των λιμανιών θα γίνονται με τη διαδικασία των υποπαραχωρήσεων δραστηριοτήτων.

 

Επίσης, τόνισε ότι από τις πιο ελκυστικές δραστηριότητες είναι και οι μαρίνες σε περιοχές Οργανισμών Λιμένων, οι οποίες ευνοούν τον θαλάσσιο τουρισμό και συμπλήρωσε ότι το υπουργείο Ναυτιλίας, στον συγκεκριμένο τομέα, είναι ανοικτό σε επενδυτικές προτάσεις.

 

Για τα σκάφη αναψυχής, ο υπουργός επισήμανε ότι την τελευταία διετία συστηματοποιήθηκαν οι έλεγχοι του Λιμενικού Σώματος και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενοι κανονισμοί. Ακόμη, μίλησε για απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση ακόμα και στο 100% του ποσοστού των ναυλώσεων στα σκάφη αναψυχής με ελληνική σημαία.

 

«Η κυβέρνηση θέλει τις επενδύσεις, επιδιώκει την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, αλλά και την τοποθέτηση ελληνικών σε μία σειρά από δραστηριότητες, όπως είναι και οι μαρίνες, στο πλαίσιο της ανάπτυξης που έρχεται μετά το τέλος των μνημονίων» υπογράμμισε ο κ. Κουβέλης.