Φ. Τύρη: Χρειαζόμαστε σταθερή, ισχυρή Κυβέρνηση για να συνεχίσουμε το έργο μας

Να περάσουμε από τα "θυμωμένα" χρόνια, στα χρόνια της δημιουργίας μακριά από "παλιακές" πολιτικές και χωρίς "διγλωσσία και υποκρισία" είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η υποψήφια βουλευτής της ΝΔ στην Α' εκλογική περιφέρεια Θεσσαλονίκης Φεβρωνια (Φαίη) Τύρη, στη συνέντευξη της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Εκτιμά ότι η αυτοδυναμία της ΝΔ είναι εφικτή και για αυτό, όπως λέει, είναι σημαντική η "καθαρή απόσταση από το δεύτερο κόμμα" στις πρώτες εκλογές.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της υποψήφιας βουλευτού της ΝΔ στην Α' Θεσσαλονίκης Φεβρωνίας (Φαίης) Τύρη στο ΑΠΕ ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Φάνη Γρηγοριάδη:

ΕΡ: Με τα ποσοστά που δίνουν οι δημοσκοπήσεις σήμερα στα κόμματα, πόσο εφικτό είναι το σενάριο της αυτοδυναμίας της ΝΔ στις δεύτερες κάλπες; Πόσο πιθανό είναι το ενδεχόμενο και τρίτης εκλογικής αναμέτρησης;

ΑΠ: Αδιαμφισβήτητα η απλή αναλογική που καθιέρωσε το ΣΥΡΙΖΑ είναι υπόθεση «αλχημείας», ακριβώς για να επιχειρηθούν κυβερνήσεις αποτυχημένων. Ωστόσο η αυτοδυναμία είναι εφικτή! Η διαφορά, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοκοπήσεις, αυξάνεται συνεχώς υπέρ της ΝΔ και θα είναι πολύ μεγαλύτερη.

Το μήνυμα είναι σαφές. Στις 21 Μαΐου θέλουμε «καθαρή» απόσταση από το δεύτερο κόμμα, ώστε την επόμενη μέρα να είναι ξεκάθαρο το ποιος τελικά θα σχηματίσει Κυβέρνηση. Χρειαζόμαστε σταθερή, ισχυρή Κυβέρνηση, κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για να συνεχίσουμε το έργο μας την επόμενη τετραετία σε συνθήκες σταθερότητας.

Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα πέρασε από πολλούς σκοπέλους. Το τελευταίο που θέλουμε ως χώρα σήμερα, είναι μια «κυβέρνηση ανοχής» την οποία ξεκάθαρα προτείνει ο κ. Τσίπρας.

Κάποιοι θέλουν να αναλώνονται σε εκλογικές αναμετρήσεις. Εμείς θέλουμε να εργαστούμε για τη χώρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφής. Θα σεβαστεί απόλυτα τος συνταγματικές επιταγές, θα πάρει την εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης και στη συνέχεια, ανάλογα με το εκλογικό αποτέλεσμα θα αξιολογήσει τις κινήσεις του.

ΕΡ: Ποιο πιστεύετε ότι είναι τα πιο κρίσιμα διακυβεύματα στην πολιτική ατζέντα που θα κρίνουν το αποτέλεσμα των εκλογών; Η οικονομία, η ακρίβεια, τα εθνικά θέματα, το μεταναστευτικό, ή άλλοι λόγοι;

ΑΠ: H Κυβέρνηση έχει κάνει σοβαρά βήματα σε όλα αυτά τα καίρια θέματα την πρώτη της τετραετία και ενώ μάλιστα αντιμετώπιζε παράλληλα την τεράστια κρίση με τις μεταναστευτικές ροές στα σύνορά μας, την Πανδημική κρίση και την οικονομική που ακολούθησε.

Στην επόμενη τετραετία η Οικονομία θα είναι στο επίκεντρο.

Η ακρίβεια αποτελεί σίγουρα ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες της Ευρώπης. Παρόλα αυτά -και σε αντίθεση με όσα ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ- στη χώρα μας ο πληθωρισμός είναι ο πέμπτος χαμηλότερος στην Ε.Ε., ενώ οι αυξήσεις στα τρόφιμα είναι κάτω από το μέσο Ευρωπαϊκό όρο.

Καταφέραμε με το «Καλάθι Νοικοκυριού» να διατηρήσουμε σε χαμηλές τιμές στο 93,83% των προϊόντων που περιλαμβάνονται. Θεσπίσαμε την «κάρτα αγορών» (market pass) με την οποία μια τετραμελής οικογένεια φτάνει να παίρνει 52 ευρώ το μήνα. Καταφέραμε στο πλαίσιο του Προγράμματος Σταθερότητας, την αύξηση του Κατώτατου Μισθού στα 780 ευρώ και ως εκ τούτου και την αύξηση των επιδομάτων ανεργίας. Τη μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες. Αυξήσαμε τα αναπηρικά επιδόματα.

Το Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας περιλαμβάνει στο βασικό σενάριο το κόστος της αύξησης των συντάξεων 3-4% από 1/1/2024, οπότε και θα αυξηθούν και οι μισθοί δημοσίων υπαλλήλων.

Να σας θυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είπε όχι στις φοροελαφρύνσεις, στην αύξηση του βασικού μισθού στους εξοπλισμούς, τις αμυντικές συμφωνίες στον φράχτη του Έβρου.

Αντιθέτως η ΝΔ λέει «ΝΑΙ» σε μια Ελλάδα Παραγωγική, Κοινωνική, Δίκαια και ισχυρή.

Η άμυνά μας δεν είναι διαπραγματεύσιμη. Γι αυτό κάναμε στρατηγικές επενδύσεις. Ξέρετε, για να μας λογαριάζουν οι γείτονες θα πρέπει να είμαστε ισχυροί.

ΕΡ: Πιστεύετε ότι το πολιτικό μας σύστημα είναι ανοιχτό σε αλλαγές, χρειάζεται αλλαγές και επιτρέπει δηλαδή σε νέους υποψήφιους βουλευτές να ελπίζουν ότι μπορούν να αλλάξουν πράγματα με την εκλογή τους. Γιατί επιλέξατε να αγωνιστείτε με τη ΝΔ;

ΑΠ: Θα μιλήσω για το δικό μου κόμμα. Ένα κόμμα που με ενέπνευσε την εποχή που ήμουν κι εγώ μέσα στη νεολαία της «αποστροφής» της πολιτικής . Πιστεύω όμως ότι ήρθε η ώρα να περάσουμε από τα «θυμωμένα» χρόνια, στα χρόνια της δημιουργίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με προσκάλεσε και με κυρίως με έπεισε με τη στάση του σε καίρια ζητήματα. Αποδεικνύει συνεχώς ότι αυτό που επιθυμεί είναι μια Ελλάδα με μέλλον μακριά από «παλιακές» πολιτικές.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι επιλογές του για τη βουλή αποτελούνται στο 50% από νέους ανθρώπους, άφθαρτους, με όραμα, ιδέες και όρεξη για δουλειά. Ήρθε θαρρώ η ώρα να συμμετέχουμε στα κοινά και να γίνουμε ενεργοί πολίτες. Να είμαστε ενωμένοι και έτσι να πάμε μπροστά.

Η ΝΔ είναι ένα κόμμα με αρχές, βαθιές ρίζες και δημοκρατικές διαδικασίες, που αξιοποίησε και πρόσωπα που δεν ανήκαν παραδοσιακά στο κόμμα. Δεν διστάζει να εξελιχθεί και να υιοθετήσει προοδευτικές πολιτικές. Αυτό που δεν ανέχεται το κόμμα μας είναι η διγλωσσία και η υποκρισία. Τέτοιες πολιτικές τις αποβάλλει.

ΕΡ: Ποια προβλήματα και με ποια προτεραιότητα ελπίζετε να αναδείξετε και να προωθήσετε προς επίλυση, εφόσον εκλεγείτε βουλευτής;

ΑΠ: Η βασική μου προτεραιότητα ως βουλευτής είναι η Θεσσαλονίκη μας. Είμαι γέννημα θρέμμα δυτικής Θεσσαλονίκης, όμως ΚΥΡΙΩΣ είμαι Θεσσαλονικιά!

Οφείλουμε να αναδείξουμε την υπέροχη πολύ-πολιτισμική πόλη μας, προς όφελος των πολιτών, όλων των δήμων, αλλά και της χώρας στο σύνολό της.

Η Θεσσαλονίκη διαθέτει χρώματα, παραδόσεις, γεύσεις, διαδρομές, ιστορία, παρόν και μέλλον! Αυτή τη Θεσσαλονίκη οφείλουμε να αναδείξουμε.

Να συνδέσουμε τα Μεγάλα Αναπτυξιακά Έργα με τον Πολιτισμό, ώστε να προκύψουν σε όλες τις πλευρές της πόλης, Τοπικοί «Θύλακες» Ανάπτυξης, που θα επιτρέψουν: Ενίσχυση της Τοπικής Οικονομίας, Νέες θέσεις Εργασίας, Περισσότερες Κοινωνικές Παροχές.

Κι όλα αυτά μέσω του Θρησκευτικού και Ιατρικού Τουρισμού, της δημιουργίας Τουριστικών Προορισμών, της ανάδειξης νέων "Hallmarks" και παραδοσιακών Προϊόντων, του Ψηφιακού Πολιτισμού.

H Θεσσαλονίκη μπορεί να αποτελέσει βάση ισχυρών επενδυτικών Project με άξονα τον Πολιτισμό, με στόχο την ενίσχυση της Τοπικής Οικονομίας και Εργασίας.

ΕΡ: Είναι σήμερα κατά τη γνώμη σας ικανοποιητική η συμμετοχή γυναικών στα κοινά; Υπάρχουν μεγαλύτερα εμπόδια για τις γυναίκες, συγκριτικά με τους άνδρες, στην απόφαση τους να πολιτευτούν;

ΑΠ: Η συμμετοχή των γυναικών στα κοινά θα μπορούσε να είναι και μεγαλύτερη, προς όφελος θα έλεγα της Ελληνικής Κοινωνίας.

Δυστυχώς, σήμερα και η Ελληνική Κοινωνία δεν είναι πλήρως απαλλαγμένη από τα στερεότυπα και τις ανισότητες.

Αρκεί να σκεφτείτε ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μόλις το 7,5 % των προέδρων των διοικητικών συμβουλίων και το 7,7 % των διευθυντικών στελεχών είναι γυναίκες.

Οι μισθοί των γυναικών έχουν καταγραφεί κατά 16% μικρότεροι από αυτούς των ανδρών ενώ και σε επίπεδο εκπαίδευσης, συνδέονται με παραδοσιακά «γυναικείους» τομείς και λιγότερο με αυτούς της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Ακόμη και όταν έρχεται η ώρα για τον μοναδικό ρόλο της μητρότητας, οι περισσότερες γυναίκες αντιμετωπίζουν συχνά τη σκληρή πραγματικότητα, που δεν τους επιτρέπει να εντοπίσουν ισορροπίες, ώστε να τη συνδυάσουν με την εργασία τους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφουγκράστηκε το πρόβλημα και στο πλαίσιο της στήριξης της Οικογένειας αλλά και της αποκατάστασης της δικαιοσύνης, επέκτεινε το επίδομα μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους έξι στους εννιά μήνες, με ποσό ίσο του κατώτατου μισθού. Δημιούργησε τις «νταντάδες της γειτονιάς», επέκτεινε τον ολοήμερο έως τις 18.00 και εφαρμόζει το πρωτοποριακό πρόγραμμα της θεσμοθέτησης χώρων φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις.

ΕΡ: Με ποια επιχειρήματα απαντάτε στην άποψη που ακούγεται συχνά ότι "όλοι ίδιοι είναι" για το πολιτικό μας σύστημα;

ΑΠ: Κατανοώ απόλυτα τους πολίτες που αναγκάζονται να υιοθετήσουν αυτή την άποψη, η οποία συνοδεύεται συχνά και από το ψευδές ότι «για όλα αποφασίζουν οι Ευρωπαίοι».

Ας δεχθούμε ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις πολιτικών και συμφέροντα που είναι αδύνατον να εκλείψουν σε Ελληνικό αλλά και Ευρωπαϊκό έδαφος.

Ωστόσο, στην Ελλάδα που είναι μια βαθιά Δημοκρατική χώρα, με θεσμούς με διαδικασίες που επιτρέπουν κάθε τέσσερα χρόνια στους πολίτες να ανανεώνουν τις πολιτικές τους επιλογές.

Επιλέγουμε για τη εκπροσώπησή μας εντός αλλά και εκτός της χώρας, σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Όπως και οι υπόλοιποι εταίροι μας.

Καθώς τίποτα στη ζωή δεν είναι ιδεαλιστικό, η μόνη απάντηση στην «πολιτική νωθρότητα» θεωρώ πως είναι η συμμετοχή. Εφόσον τελικά κάποιος θα πάρει τις αποφάσεις για το δικό μας μέλλον, είναι καλύτερα να συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία.

Δείτε το φτωχόπαιδο που μπαίνει στην ιατρική χωρίς φροντιστήριο, την ανάπηρη νέα επιστήμονα, τους πολύτεκνους γονείς που τόλμησαν και πολλούς άλλους που αντιπαρέρχονται συστήματα και συμφέροντα και προχωρούν στηριζόμενοι στις επιλογές τους. Γιατί πάντα υπάρχει επιλογή!

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
NEWS ROOM
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ