Ά. Κούρτι - Ρ. Πλεβνέλιεφ: Ικανοποίηση για την πρόοδο σε Κόσοβο και Βουλγαρία δύο δεκαετίες μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης

Την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που συντελέστηκε στο Κόσοβο και τη Βουλγαρία δύο δεκαετίες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της Θεσσαλονίκης, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την ενσωμάτωση και την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε. αναφέρθηκαν ο πρωθυπουργός του Κοσόβου, 'Αλμπιν Κούρτι και ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας Ρόσεν Πλεβνέλιεφ σε συζήτηση στο 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 2003, στη Σύνοδο Κορυφή της ΕΕ οι ελπίδες ήταν πολύ μεγάλες και οι προσδοκίες επίσης και «δύο δεκαετίες μετά εμείς ως Κόσοβο είχαμε σημαντική πρόοδο», τόνισε ο 'Αλμπιν Κούρτι σημειώνοντας ότι το 2003 το Κόσοβο δεν ήταν ανεξάρτητο, το 2008 κήρυξε ανεξαρτησία και τώρα 15 χρόνια μετά, 117 χώρες έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του. 

Είμαστε σε μία στέρεη βάση προς την Ε.Ε. και το NATO. Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε μία προοδευτική κυβέρνηση και είχαμε οικονομική και δημοκρατική πρόοδο. Σύμφωνα με την Διεθνή Διαφάνεια, τον διεθνή οργανισμό για τη μάχη κατά της διαφθοράς, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Δικαιοσύνης που εξετάζει το κράτος δικαίου, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα που προωθούν την ελευθερία της πληροφόρησης και την οργάνωση Freedom House για τις πολιτικές ελευθερίες και τα δικαιώματα το Κόσοβο είναι στη θέση νούμερο ένα στα Δυτικά Βαλκάνια, είπε ο πρωθυπουργός του Κοσόβου και χαρακτήρισε εντυπωσιακή την οικονομική ανάπτυξη.

Είπε ακόμη ότι το Κόσοβο «έχει ευθυγραμμιστεί με τους συμμάχους και φίλους στην Ε.Ε. με το ΝΑΤΟ και το Ηνωμένο Βασίλειο κατά του Ρώσου προέδρου Πούτιν» και «συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας που προχώρησε σε αδικαιολόγητη, απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία».

«Είμαστε αισιόδοξοι για το Κόσοβο, αλλά θα θέλαμε να δούμε να ενισχύεται η περιφερειακή συνεργασία και περισσότερη συμμετοχή από την Ε.Ε. επειδή ειδικά μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία χρειαζόμαστε νέες μεθόδους, νέες σκέψεις και νέες ιδέες για την επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης και της συνεργασίας» επισήμανε ο κ. Κούρτι. 

Αναφερόμενος στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων Κοσόβου - Σερβίας, ο κ. Κούρτι είπε ότι είναι αναγκαία. 

«Είναι αναγκαία επειδή δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία και τη γεωγραφία. Μπορούμε να εργαστούμε μαζί για ένα καλύτερο μέλλον και σχέσεις καλής γειτονίας» υπογράμμισε και χαρακτήρισε τη συμφωνία για την εξομάλυνση των σχέσεων Κοσόβου - Σερβίας υπό την αιγίδα των Βρυξελλών «μεγάλη επιτυχία του Κοσόβου, της Σερβίας και της Ε.Ε». 

Η Ε.Ε. απέδειξε ότι μπορεί να επιλύει διαφορές και να εξομαλύνει σχέσεις, η πρόκληση είναι η εφαρμογή της συμφωνίας, εκτίμησε. 

Είκοσι χρόνια μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης θα θέλαμε να πούμε «ευχαριστούμε Ελλάδα». Όταν κοιτάμε πίσω στην ιστορία μας η Ελλάδα μας στήριξε από την πρώτη στιγμή του οράματος της ένταξης στην Ε.Ε., μας βοήθησε το πρώτο διάστημα της ανάπτυξης, μας έδειξε τον σωστό δρόμο, επένδυσε στην οικονομία μας, τόνισε ο πρώην πρόεδρος της Βουλγαρίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ.

Για να επιτευχθεί ειρήνη στην περιοχή όλες οι χώρες πρέπει να έχουν κοινές αξίες και προτεραιότητες. Το όραμα είναι εδώ, η Βουλγαρία είναι περήφανο μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ. Υπάρχουν καλές ειδήσεις, γύρω μας, η Κροατία έγινε μέλος της Ε.Ε., η Ρουμανία επιταχύνει προς μία στρατηγική θέση για την περιοχή, επισήμανε ο πρόεδρος της Βουλγαρίας και απευθυνόμενος στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που επιθυμούν την ένταξη στην Ε.Ε. είπε ότι αν ακολουθήσουν την ατζέντα μεταρρυθμίσεων, υιοθετήσουν τις κοινές αξίες θα βρεθούν εντός της Ε.Ε.

Κ.Γ.

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
NEWS ROOM
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ