Ταμείο Ανάκαμψης: Η χρηματοδότηση που έλαβε η Ελλάδα συνέβαλε στην αύξηση του ΑΕΠ 3,2% 

«Για τις επιχειρήσεις, το υψηλό ενεργειακό κόστος επηρεάζει την ανταγωνιστική τους θέση έναντι των βιομηχανιών εκτός ΕΕ», επεσήμανε ο διευθυντής της Ειδικής Ομάδας Μεταρρύθμισης και Επενδύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (SG REFORM), Γιοχάνες Λούμπκινγκ, στην ημερίδα για το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ, μέσω της πρωτοβουλίας NextGenerationEU.  Επιπλέον, ανέφερε ότι «η Ελλάδα εξακολουθεί να παρουσιάζει υψηλά ποσοστά ενεργειακής φτώχειας», επισημαίνοντας ότι «σκοπός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι να επιτύχει τους φιλόδοξους κλιματικούς της στόχους, ελαχιστοποιώντας ταυτόχρονα τα ρυθμιστικά βάρη».
Σε ό,τι αφορά στο νέο βιομηχανικό σχέδιο της Συμφωνίας για Καθαρή Βιομηχανία (Clean Industrial Deal), ο κ. Λούμπκινγκ επισήμανε ότι αυτό «αναμένεται να εισαγάγει συγκεκριμένες δράσεις για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρώπη: βελτίωση της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτή ενέργεια, σε υλικά και κυκλικότητα, σε δεξιότητες και σε χρηματοδότηση».
Ολοκληρώνοντας την ομιλία του σημείωσε: «Η ΕΕ παρέχει ήδη υποστήριξη στην Ελλάδα, ενισχύοντας τις προσπάθειες των βιομηχανιών της για απανθρακοποίηση και συμβάλλοντας στη δημιουργία ενός πιο ευέλικτου τομέα ηλεκτρικής ενέργειας, όπως, για παράδειγμα, με την παροχή υποστήριξης για τη δημιουργία της πρώτης μονάδας αποθήκευσης υδροηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και την εγκατάσταση αποθήκευσης δέσμευσης άνθρακα, η οποία θα είναι η πρώτη ανάλογη εγκατάσταση στην Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με τη σύνοψη των συμπερασμάτων από τoν Γιοχάνες Λούμπκινγκ, ο οποίος αναφέρθηκε στον θετικό αντίκτυπο που έχει το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας στην Ελλάδα, και ο οποίος αναμένεται να γίνει ακόμη πιο εμφανής τα επόμενα χρόνια. «Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χρηματοδότηση που έλαβε η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνέβαλε στην αύξηση του ΑΕΠ της χώρας κατά συνολικά 3,2% μέχρι το 2024».
Αναφερόμενος στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ (2028-2034), ο κ. Λούμπκινγκ σημείωσε ότι τα καινοτόμα στοιχεία που εισήγαγε ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως η αξιολόγηση βάσει επιδόσεων και η ένταξη επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων στο ίδιο χρηματοδοτικό εργαλείο θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν, επίσης, στο πλαίσιο δημιουργίας νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που θα συμβάλουν σε μια πιο ανταγωνιστική Ευρώπη. 

   Χρυσ. Μπίκατζικ

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
NEWS ROOM
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ