Η αρχιτεκτονική του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι κρίσιμη και καταλυτική

Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, στην ημερίδα για το ελληνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (Ελλάδα 2.0), το οποίο χρηματοδοτείται από την ΕΕ, μέσω της πρωτοβουλίας NextGenerationEU, αναφέρθηκε στη μέχρι τώρα επιτυχημένη υλοποίηση του εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο έχει προσδώσει σημαντική ώθηση στην πρόοδο και στην ανάπτυξη της χώρας. Επιπλέον, επεσήμανε: «Έχουμε καθήκον να συνεχίσουμε να βελτιώνουμε την καθημερινότητα των πολιτών, με καλύτερα εισοδήματα, καλύτερη δημόσια υγεία και εκπαίδευση, και περισσότερες ευκαιρίες για καλές θέσεις εργασίας».
Ξεκινώντας από το μικροοικονομικό επίπεδο, ανέφερε πως «αν δεν βιώνεις ως άτομο αυτήν την υπόσχεση της ανταγωνιστικότητας, της ανθεκτικότητας και της ευημερίας, τότε απλά δεν υφίσταται» και πως «υπό αυτήν την έννοια, όσο σκληρό κι αν ακούγεται, η αντίληψη είναι η πραγματικότητα» και τόνισε πως «έχουμε την υποχρέωση να βελτιώνουμε διαρκώς, μέρα με τη μέρα, την καθημερινότητα των πολιτών--με περισσότερη ασφάλεια, σταθερότητα και προβλεψιμότητα, καλύτερα εισοδήματα, καλύτερη δημόσια υγεία και εκπαίδευση, περισσότερες ευκαιρίες για καλές θέσεις εργασίας και γενικότερα ευημερία στη χώρα μας».
Αυτή, είπε, είναι η αποστολή της πολιτικής σε μια δημοκρατία, σημειώνοντας πως αν θέλουμε να εδραιώσουμε ένα κοινό πλαίσιο ειλικρινούς και αληθινής επικοινωνίας μεταξύ κυβερνήσεων, ακαδημαϊκών, μέσων ενημέρωσης και κοινωνιών για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, η κατάσταση αυτή μπορεί και πρέπει να μετρηθεί με αντικειμενικούς δείκτες που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει.
Ο υπουργός Επικρατείας ανέφερε συγκεκριμένα ποιοι είναι αυτοί οι οκτώ δείκτες: δημοσιονομική σταθερότητα, το κόστος δανεισμού σε σύγκριση με άλλες χώρες και η επενδυτική βαθμίδα, η ικανότητα του τραπεζικού συστήματος να λειτουργεί ανταγωνιστικά και να χρηματοδοτεί την πραγματική οικονομία και τις στεγαστικές ανάγκες των νοικοκυριών, το επίπεδο εξωστρέφειας και το μερίδιο των εξαγωγών στο ΑΕΠ, το επίπεδο του δημόσιου και ιδιωτικού χρέους, η ικανότητα διαχείρισης και υπέρβασης εξωτερικών οικονομικών κρίσεων, το επίπεδο της απασχόλησης και της ανεργίας και ο όγκος των δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων που υλοποιούνται στην επικράτεια.
«Σε όλους αυτούς τους οκτώ δείκτες, η ελληνική οικονομία έχει αποδείξει τα τελευταία πέντε και πλέον χρόνια ότι μπορεί να θέτει φιλόδοξους στόχους--και να τους πετυχαίνει», είπε.
Ο υπουργός Επικρατείας σημείωσε πως δεν θα ισχυριζόταν ποτέ ότι έχουν επιλυθεί όλες οι διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας, καθώς είπε, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας. «Έχουμε επιτύχει σταθερότητα και, ως έναν βαθμό, οικονομική ανθεκτικότητα σε ένα εξαιρετικά ασταθές παγκόσμιο περιβάλλον, αλλά δεν έχουμε ακόμη διασφαλίσει τη διάχυση της ευημερίας. Η ευημερία καθορίζεται πρωτίστως από το επίπεδο των εισοδημάτων, την έκταση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων και την ποιότητα των δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών».
«Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει, αλλά ήδη βλέπουμε αποτελέσματα--τόσο στους κατώτατους και μέσους μισθούς όσο και στις συντάξεις, οι οποίες, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, καταγράφουν σταθερές αυξήσεις που ξεπερνούν, έστω και λίγο, τον πληθωρισμό», υπογράμμισε.
Επισήμανε επιπρόσθετα ότι πρέπει να σημειώσουμε περαιτέρω πρόοδο στη μείωση του εμπορικού μας ελλείμματος πως χάρη στη ραγδαία πράσινη μετάβαση, αυτός είναι πλέον ένας ρεαλιστικός στόχος. Παράλληλα είπε ότι απαιτείται μεγάλη προσπάθεια για να προχωρήσουμε ακόμα περισσότερο στις μεταρρυθμίσεις.
 «Φυσικά, ο εχθρός του καλού είναι πάντα το καλύτερο», είπε μεταξύ άλλων ενώ σημείωσε πως δεν είναι ρεαλιστικό κάποιοι να περιμένουν από μια χώρα που πέρασε σχεδόν μια δεκαετία κυριολεκτικά στη μονάδα εντατικής θεραπείας, να τρέχει τώρα σαν 18χρονος αθλητής.
Ο υπουργός Επικρατείας υπογράμμισε πως η αρχιτεκτονική του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι κρίσιμη και καταλυτική, καθώς συνδέει τις δημόσιες επενδύσεις με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την αποτελεσματικότητά τους. Κάθε ευρώ, είπε, που επενδύεται στην οικονομία πρέπει να αξιοποιείται σωστά και να αποδίδει τουλάχιστον διπλάσια αξία.
«Δυστυχώς, αυτό ήταν μια διαχρονική αδυναμία της Ελλάδας τις προηγούμενες δεκαετίες--παρά τη διάθεση πάνω από 170 δισ. μέσω παλαιότερων ευρωπαϊκών διαρθρωτικών ταμείων, δεν καταφέραμε να επιτύχουμε την επιθυμητή σύγκλιση με την ΕΕ, ούτε να θωρακίσουμε την οικονομία μας από τη χρεοκοπία και τον αποκλεισμό από τις αγορές», πρόσθεσε.
Γι' αυτό, συνέχισε, το πλαίσιο διακυβέρνησης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με τις δεσμευτικές αιρεσιμότητες του--που είναι πολύ αυστηρότερες από εκείνες άλλων ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών προγραμμάτων--είναι ο σωστός μηχανισμός για να ενισχύσει την πειθαρχία και την παραγωγικότητα στη λειτουργία της ελληνικής δημόσιας διοίκησης. Εξηγησε ότι αυτό διασφαλίζει ότι τα έργα και οι επενδύσεις σχεδιάζονται και υλοποιούνται έγκαιρα, εντός προϋπολογισμού και σύμφωνα με τις προδιαγραφές.
«Αυτή είναι η πρόκλησή μας, και με την υποστήριξη των Ευρωπαίων εταίρων μας, θα ολοκληρώσουμε με επιτυχία το εξαιρετικά φιλόδοξο εθνικό μας σχέδιο--το μεγαλύτερο στην ΕΕ σε αναλογία με το ΑΕΠ και τον πληθυσμό μας. Ένα σχέδιο που περιλαμβάνει 105 μεγάλα έργα και 77 μεταρρυθμίσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 36 δισ. ευρώ», τόνισε.

 

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
NEWS ROOM
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ