Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Δικτύων σε «λευκές» αγροτικές περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας

Πρόκειται για την εγκατάσταση και τη λειτουργία ευρυζωνικών υποδομών υψηλής ταχύτητας σε περισσότερες από 5 000 «λευκές» αγροτικές και νησιωτικές περιοχές, οι οποίες αντιστοιχούν περίπου στο 40%-45% της ελληνικής επικράτειας και στο 5% του πληθυσμού της χώρας. Οι περιοχές αυτές δεν είχαν διαδικτυακές υπηρεσίες και ούτε υπήρχαν σχέδια για την κάλυψή τους στο εγγύς μέλλον. Πιο συγκεκριμένα, το έργο εστίασε την προσοχή του σε περιοχές που δεν υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον από ιδιωτικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, λόγω της χαμηλής εμπορικής τους αξίας. Στόχος, επομένως, του έργου είναι η εξάλειψη του «ευρυζωνικού χάσματος» μεταξύ των απομακρυσμένων, μειονεκτικών, παραδοσιακά «λευκών αγροτικών περιοχών», καθώς και η ταχύτερη επίτευξη της ψηφιακής τους σύγκλισης με τις προνομιούχες περιοχές της χώρας. Η συγκεκριμένη δημόσια παρέμβαση είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας 2020 (Digital Agenda 2020) και ειδικότερα του θεματικού πυλώνα για την «πρόσβαση στο Internet με υψηλής και υπερ-υψηλής ταχύτητας συνδέσεις».
Για την υλοποίηση του έργου, ακολουθήθηκε η διαδικασία Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), έτσι ώστε να αναπτυχθούν οι απαραίτητες υποδομές δικτύου στις περιοχές-στόχους και να διασφαλιστεί η παροχή αξιόπιστων και σύγχρονων ευρυζωνικών υπηρεσιών στον πληθυσμό των περιοχών αυτών, υιοθετώντας ένα μοντέλο που θα επιτρέπει τη βιώσιμη αξιοποίηση και λειτουργία των υποδομών, σε μακροπρόθεσμη βάση, με την ταυτόχρονη ενθάρρυνση του ανταγωνισμού.
Οφέλη:
Η κάλυψη 5.077 δημοτικών διαμερισμάτων, στα οποία κατοικούν, περίπου, 525.000 κάτοικοι με ευρυζωνικά δίκτυα μεγάλης χωρητικότητας.
Παροχή οικονομικά προσιτών και αξιόπιστων υπηρεσιών συνδεσιμότητας, με εύρος ζώνης μέχρι 30 Mbps και δυνατότητα σταδιακής αύξησης της ταχύτητας έως και 50 Mbps.
Αναβάθμιση της ελληνικής περιφέρειας, διευκολύνοντας τον αγροτικό πληθυσμό να αναπτύσσει τη γεωργική παραγωγή από τη γενέτειρά του.
Προώθηση νέων μορφών οικονομικής και βιώσιμης περιβαλλοντικής ανάπτυξης που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων των απομακρυσμένων περιοχών και εξασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη και την εδαφική συνοχή.
Αναβάθμιση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων των περιοχών για τη διατήρηση αλλά και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Εξασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας, εκπαίδευσης και εμπορικών εφαρμογών.
Εκτιμάται ότι η αύξηση της διείσδυσης της ευρυζωνικότητας κατά 8% περίπου θα έχει θετική επίδραση στην οικονομική ανάπτυξη κατά 1,2% σε αυτές τις αραιοκατοικημένες περιοχές της χώρας.
Βράβευση:
Το έργο συμμετείχε στον διαγωνισμό Ευρωπαϊκών Ευρυζωνικών Βραβείων 2017 και βραβεύθηκε στην 3η κατηγορία με τίτλο «Εδαφική συνοχή στις αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές».
Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές Λευκές Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας
Προγραμματική περίοδος: 2007-2013/2014-2020
Συνολική επένδυση: EUR 199 .700. 000
Επένδυση της ΕΕ: EUR 143. 800.000
Έρευνα: ΕΛΙΑΜΕΠ
Πηγές:https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/good-practice-broadband-network-development-white-rural-areas-greece https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/content/broadband-network-development-white-rural-areas-greece https://ec.europa.eu/regional_policy/el/projects/greece/closing-the-broadband-gap-in-greece
http://www.nga.gov.gr/index.php/2018/07/17/rural-broadband/