Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου (Χαρίλαος Τρικούπης)

Περιγραφή έργου:
Η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου αποτελεί Σύμβολο της Ελλάδας του 21ου αιώνα. Φέρει την επίσημη ονομασία «Γέφυρα Χαρίλαου Τρικούπη», από τον πολιτικό που πρώτος οραματίστηκε την κατασκευή της στα τέλη του 19ου αιώνα και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο η υποστήριξη έργων υποδομών από την πολιτική συνοχής ωφελεί την ελληνική οικονομία στο σύνολό της. Η Γέφυρα, η κατασκευή της οποίας ολοκληρώθηκε το 2004, αποτελεί τμήμα του ευρωπαϊκού δικτύου αυτοκινητοδρόμων και ενώνει τις ακτές του Κορινθιακού Κόλπου κοντά στην Πάτρα, συνδέοντας έτσι την Πελοπόννησο με την ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι το σημείο συνάντησης τριών κεντρικών οδικών αξόνων: Ιόνια Οδός (άξονας Βορρά-Δύσης, ηπειρωτική Ελλάδα), Πάτρα-Πύργος (νότιος άξονας, Πελοπόννησος) και Πάτρα-Αθήνα (Ανατολή-Δύση, βόρεια Πελοπόννησος). Διευκολύνει, επίσης, την επικοινωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας ─και κατ’ επέκταση την επικοινωνία με τη Δυτική Ευρώπη─ μέσω των λιμανιών της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.
Ως προς τα τεχνικά της χαρακτηριστικά, η Γέφυρα είναι η μεγαλύτερη σε μήκος καλωδιωτή γέφυρα πολλαπλών ανοιγμάτων στον κόσμο, με συνεχές και πλήρως αναρτημένο κατάστρωμα 2.252 μέτρων. Τα θεμέλιά της βρίσκονται σε βάθος θάλασσας που φτάνει μέχρι και τα 65 μέτρα. Τόσο αυτό όσο και η διάμετρος των θεμελίων, που ανέρχεται σε 90 μέτρα, αποτελούν παγκόσμια ρεκόρ για γέφυρα. Διακρίνεται, επίσης, για τα κριτήρια ασφαλείας που υπαγόρευσαν τη σχεδίασή της, έτσι ώστε να αντέχει σε ανέμους ταχύτητας 250 χλμ./ώρα, σε πρόσκρουση τάνκερ 180.000 τόνων που κινείται με ταχύτητα 16 κόμβων ή σε σεισμική δόνηση εντάσεως μεγαλύτερης των 7 Ρίχτερ.
Η Γέφυρα έχει τιμηθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα με 9 Διεθνή Βραβεία, μεταξύ των οποίων:
Βραβείο Εξέχουσας Δομής 2006 της Διεθνούς Ένωσης Γεφυροποιίας & Δομικών Έργων (IABSE)
Βραβείο Εξεχόντων Δομικών Έργων 2006 της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκυροδέματος (fib)
Μέγα Βραβείο Εξεχόντων Επιτευγμάτων Έργων Πολιτικού Μηχανικού της Αμερικανικής Εταιρείας Πολιτικών Μηχανικών (ASCE) 2005 [απονέμεται για πρώτη φορά σε έργο εκτός Η.Π.Α.]
Οφέλη:
Βελτίωση της καθημερινότητας μέρους των κατοίκων της χώρας καθώς ο χρόνος διέλευσης μειώθηκε στα 2 1/2 - 5 λεπτά (σε σύγκριση με τον μέσο όρο των 45 λεπτών που χρειάζονταν τα οχηματαγωγά πλοία πριν από την κατασκευή της Γέφυρας).
Εξασφάλιση διέλευσης με άνεση και συνθήκες ασφάλειας.
Συνεχής λειτουργία, ανεξαρτήτως των όποιων καιρικών συνθηκών.
Ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής και του τουρισμού.
Συνεισφορά στην περιβαλλοντική αειφορία της περιοχής.
Σύμφωνα με τα πρώτα συμπεράσματα μιας μελέτης που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Πατρών, λίγο μετά την έναρξη λειτουργίας του έργου, οι δραστηριότητες που συνδέονται με την κατασκευή της Γέφυρας συνεισέφεραν στην εθνική οικονομία περίπου 1,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων το 67% στην περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας.
Κατασκευή Γέφυρας Χαρίλαος Τρικούπης
Προγραμματική περίοδος: 2007-2013
Συνολική επένδυση: EUR 770. 000. 000
Επένδυση της ΕΕ: EUR 308 .000. 000
Έρευνα: ΕΛΙΑΜΕΠ
Πηγές:
http://www.gefyra.gr/index.php
https://ec.europa.eu/regional_policy/sources/docgener/informat/country2009/el_el.pdf
https://ec.europa.eu/regional_policy/el/projects/greece/harilaos-trikoupis-bridge-the-pylons-of-hercules