Έργα της συλλογής Κωστάκη "βγαίνουν από τους τοίχους" του ΚΜΣΤ

Τα έργα της συλλογής Κωστάκη βγαίνουν από τους τοίχους του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΚΜΣΤ), διαμορφώνονται σε σχέδια για αναμνηστικά και δώρα και γίνονται γνωστά στο ευρύτερο κοινό, μέσω νέας, καινοτόμας εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας, του «Inifinite Museum Shop». 
Η εφαρμογή είναι καρπός συνεργασίας του ΚΜΣΤ και της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή ψηφιακής πινακοθήκης USEUM, με στόχο την προώθηση και διάχυση της συλλογής στην καθημερινότητα, με χρηστικά αντικείμενα.
«Διαπιστώσαμε ότι υπάρχει αυτή η ανάγκη, ότι τα τελευταία χρόνια όλα τα μουσεία έχουν ψηφιοποιήσει τις συλλογές τους και αναζητούσαν τρόπους να επωφεληθούν από τον όγκο υλικού που έχουν συλλέξει, δηλαδή εικόνες υψηλής ανάλυσης για όλα τους τα έργα. Κάναμε έρευνα όλο τον τελευταίο χρόνο και δημιουργήσαμε την υπηρεσία ?Infinite Museum Shop? (Απέραντο Μουσειακό Κατάστημα), που τώρα έχει ξεκινήσει στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και μέσα στον επόμενο μήνα θα είναι διαθέσιμη και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο FM 104,9» η Φωτεινή Βαλεοντή, ιδρύτρια του USEUM, το οποίο αποτελεί ουσιαστικά μια πινακοθήκη με έργα από τον 14ο αιώνα έως το 2017.  
Εξήγησε ότι πρόκειται για καινούρια υπηρεσία, που δημιουργήθηκε τον τελευταίο χρόνο σε συνεργασία με το ΚΜΣΤ και επιτρέπει στα μουσεία να αξιοποιήσουν τη συλλογή τους, δίνοντας ταυτόχρονα στους επισκέπτες τη δυνατότητα να δημιουργήσουν και να σχεδιάσουν οι ίδιοι προϊόντα, όπως θήκες κινητών τηλεφώνων, τσάντες και μπλουζάκια με τα αγαπημένα τους έργα τέχνης. 
Η εφαρμογή παρουσιάζεται ολοκληρωμένη για πρώτη φορά στην περιοδική έκθεση του ΚΣΜΤ «Η θέα από το παράθυρό μου...εκδοχές της ?οικίας? στη ρωσική πρωτοπορία. Έργα από τη συλλογή Κωστάκη» που φιλοξενείται έως τις 14 Ιανουαρίου 2018 στη μονή Λαζαριστών, στο πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. 
Στον επισκέπτη, όπως διευκρίνισε η κ. Βαλεοντή, δίνεται ένα επεξηγηματικό φυλλάδιο και καθώς περιηγείται στην έκθεση με τα έργα της συλλογής Κωστάκη, μπορεί να επιλέξει εκείνα που του αρέσουν και φέρουν δίπλα το διακριτικό του USEUM και να τα φωτογραφήσει μέσω της εφαρμογής. 
Τότε γίνεται αναγνώριση του έργου, οπότε εμφανίζεται στο κινητό του η εικόνα του πίνακα, ο τίτλος του και ο δημιουργός. Στη συνέχεια, μπορεί να επιλέξει τι είδους προϊόν θέλει να δημιουργήσει, (πχ τσάντα ή μπλούζα) και τότε προβάλλεται ένα μίνι-σχεδιαστήριο, στο οποίο ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει το έργο τέχνης, όπως επιθυμεί στο προϊόν. Όταν αποφασίσει για το αποτέλεσμα, δηλώνει τα στοιχεία της διεύθυνσής του, κάνει την πληρωμή ηλεκτρονικά και το προϊόν που σχεδίασε παραδίδεται στο σπίτι του. 
«Είναι μια εφαρμογή που τρέχει μέσα από τον web browser μας, σε safari και chrome, οπότε και σε android και iOS συσκευές και δεν χρειάζεται οι επισκέπτες του Μουσείου να την κατεβάσουν, αλλά αρκεί να επισκεφθούν τη διεύθυνση m.useum.org με τα κινητά τους τηλέφωνα» ανέφερε η κ. Βαλεοντή.  
USEUM-Ένα ψηφιακό μουσείο που εκδημοκρατίζει την τέχνη
Τo USEUM ξεκίνησε το 2012 ως το διδακτορικό με τίτλο «Making art accessible with crowdsourcing» (Κάνοντας την τέχνη προσβάσιμη με συνεργατική δημιουργία), της Φωτεινής Βαλεοντή, στο UCL του Λονδίνου. Η κ. Βαλεοντή σπούδασε πληροφορική στο πανεπιστήμιο Πειραιά και έκανε μεταπτυχιακό στα Νέα Μέσα, στο πανεπιστήμιο «Ravensbourne».
«Στόχος του USEUM είναι να κάνει την τέχνη πιο προσιτή, να βοηθήσει στην προώθηση και στη διάχυσή της, έξω από τους χώρους του μουσείου» υπογράμμισε η Φωτεινή Βαλεοντή, η οποία ξεκίνησε το USEUM ως startup, με έδρα το Λονδίνο, μαζί με την αδερφή της, Δήμητρα Βαλεοντή. 
Είναι μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, που εκθέτει 84.000 έργα, 2.000 σύγχρονων ζωγράφων και 700 μουσείων, από 107 χώρες σε όλο τον κόσμο. 
«Τo USEUM δέχεται πάνω από 1.000 προβολές έργων τέχνης ημερησίως και ο κόσμος μπορεί να μπει, να δει, να ανακαλύψει έργα και να αλληλεπιδράσει με αυτά, να τα στείλει σαν ηλεκτρονικές κάρτες στους φίλους του ή ακόμα μπορεί να κατεβάσει ένα μεγάλο μέρος των έργων ζωγραφικής» τόνισε και πρόσθεσε: 
«Μπορεί κάποιος να εντοπίσει έργα με αναζήτηση, επειδή όλοι οι πίνακες είναι τεκμηριωμένοι, αλλά και με εξερεύνηση ανά μουσείο, ανά χώρα, ανά καλλιτέχνη, κίνημα, αλλά και με θεματικές ενότητες, για παράδειγμα μητρότητα, πίνακες που δείχνουν τα στούντιο καλλιτεχνών ή πίνακες που δείχνουν ανθρώπους σε μουσεία. Όταν ο επισκέπτης της σελίδας επιλέγει ένα έργο, υπάρχουν και προτάσεις για άλλους σχετικούς πίνακες».
Όλες οι υπηρεσίες του USEUM, τόσο για τους εκπροσώπους των μουσείων, όσο και για τους επισκέπτες της ηλεκτρονικής πλατφόρμας είναι δωρεάν, όπως και το να δει δηλαδή κάποιος τους πίνακες ζωγραφικής και να «κατεβάσει» κάποιους από τους 20.000 που είναι διαθέσιμοι για download. 
Για κάποιες άλλες δυνατότητες της πλατφόρμας, τις ηλεκτρονικές κάρτες ή τις βαθμολογήσεις, πρέπει να γίνει εγγραφή μέλους. Στην πλατφόρμα υπάρχουν ακόμη εκπαιδευτικά κείμενα για τα κινήματα της τέχνης και για τους μεγάλους ζωγράφους έχει συγκεντρωθεί το σύνολο του έργου τους. 
«Το USEUM ξεκίνησε και έχει βασιστεί πάνω στη συνεργατική δημιουργία, το crowdsourcing, οπότε ακόμα και η επιμέλεια της έκθεσής του είναι αποτέλεσμα συνεργατικής δημιουργίας. Αν μπούμε και δούμε την αρχική του σελίδα, τα αποτελέσματα της αναζήτησης ή τις προτάσεις, όλα βασίζονται σε 140.000 βαθμολογήσεις που έχουν γίνει από τους χρήστες της πλατφόρμας μέχρι σήμερα, αλλά και από κάποιες άλλες μετρικές, από το πόσο δημοφιλές είναι ένα έργο ή πόσο δημοφιλής είναι ένας καλλιτέχνης. Το καινοτόμο στοιχείο είναι, ότι αναθέσαμε τον ρόλο του επιμελητή στον χρήστη, στο κοινό, δεν υπήρχε ο ειδήμων επιμελητής στην πλατφόρμα και έτσι δημιουργήθηκε μία δημοκρατικά επιμελημένη συλλογή τέχνης» σημείωσε.
Το USEUM έχει μέχρι σήμερα λάβει διάφορες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων, το βραβείο καινοτομίας «Seal of Excellence» που του απονεμήθηκε από την ΕΕ το 2016. Το ΚΜΣΤ στήριξε το USEUM από τα πρώτα του κιόλας χρόνια.
Ποιο είναι το όραμα της Φωτεινής Βαλεοντή; «Το όραμά μου είναι να γίνει το USEUM το σημείο αναφοράς, όσον αφορά την τέχνη της ζωγραφικής στο διαδίκτυο. Όταν κάποιος θα σκέφτεται ζωγραφική στο διαδίκτυο, θέλω να λέει: ?Eμπιστεύομαι και θα κοιτάξω στο USEUM για να πληροφορηθώ για έναν πίνακα, έναν ζωγράφο?. Ή να επισκέπτεται την ηλεκτρονική πλατφόρμα και για πιο απλά πράγματα, όπως για παράδειγμα, την αλλαγή wallpaper στον υπολογιστή»  υπογράμμισε. 
Κ. Γιαννίκη  
φωτογραφία που παραχώρησε το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης 
 

Λεπτομέρειες στη συνδρομητική σελίδα του ΑΠΕ-ΜΠΕ.
© ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ. Τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΕ.
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή από επισκέπτες της ιστοσελίδας.
NEWS ROOM
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ